Søren Hviid Pedersen

Højskolelærer
Søren Hviid Pedersen

Den tyske filosof Kant skrev engang, at der intet lige kunne laves ud af menneskets krogede eksistens, og det er der en stor sandhed i! Søren blev optaget på teologi, opgav det, han var ikke menneskelig moden til indlæring af Oldgræsk og hebraisk, og i stedet blev han cand.scient.pol. fra Århus universitet. Umiddelbart efter kandidateksamen, tog han en ph.d. i politisk teori på Essex universitet i England. Efter opholdet i England blev hans første job at være budgetbisse i det der engang var Fyns Amt! Han blev en rigtig DJØF’er! Der var han nogle år, og så fik han en forskerstilling i Statens Arkiver, nærmere betegnet Dansk Data Arkiv i Odense. Efter nogle år blev han så i 2001 lektor ved institut for statskundskab på Syddansk universitet og i 2017 blev han så højskolelærer her på Rønshoved. Intet lige, alt er kroget!

Her på højskolen er der fri leg med hensyn til at sprede sig udover lige, hvad man finder interessant, og det passer Søren rigtigt godt. For Søren er en intellektuel eventyrer, en fribytter der sejler på havene, og som altid er på udkig efter nye ting, der kan oplyse både menneskehedens, elevers, men såmænd også Sørens egen eksistens! Søren tænker mange gange højt om aftenen når vi sammen drikker kaffe eller te i Folkvang, og dagen efter er der så en morgensamling baseret på aftenens overvejelser. Så kom med i Sørens maskinrum og leg med, det bliver sjovt.

Sørens fritidsaktiviteter er der ikke mange af, men at gå Gendarmstien sammen med elever og hans voksne børn er en af dem. Derudover læser han lyrik, politisk filosofi og teologi i lange baner, så bliver han nemlig glad og fornøjet! Søren samler også på dansk keramik, måske lidt for meget, der er ved at være pladsproblemer derhjemme!

Søren er også et politisk menneske og har derfor involveret sig i debatten herhjemme, blandt ved at have været mangeårig klummeskribent ved Berlingske, deltaget i radio- og tv udsendelser på DR og TV2. Altid med udgangspunkt i en sund og folkelig konservatisme! Han er altid klar til en god diskussion med alle.

Udvalg af foredrag:

  • Folkelighed og utopi – makkerpar eller modsætninger?
  • Vesterlandets idehistoriske grundpiller – om Leo Strauss’, Eric Voegelins og Russell Kirks forfatterskaber
  • Martin A. Hansen som historiker – Orm og Tyr
  • Om kunstneren Olafur Eliasson
  • Guldaldermaleren og sønderjyden Eckersberg