Skemaer

Nedenfor kan du læse om vores konkrete skemaer. Vi har tre skemaer i løbet af et helt år. Et for vinterskolen (3 måneder fra januar), forårsskolen (3 måneder fra april) og ét for efterårsskolen fra august til december.

På skemaerne er hver dag inddelt i op til fire undervisningsblokke. I hver blok er der op til tre forskellige fag du kan vælge mellem. Alle blokke, der er blå, er fællestimer som alle skal deltage i. Du behøver ikke at vælge fag i samtlige blokke, men kan godt holde "pause" for at fordybe dig eller forberede dig til fag.

Ingen linjer - mange profiler

Rønshoved Højskole er ikke en højskole med linjer. Det betyder at du ikke har nogle bindinger i den måde du kan vælge fagene på. Du kan dog vælge at fokusere på fag i én faggruppe og skabe f.eks. en kreativ eller boglig profil. Men du kan også vælge at kombinere fagene bredt og skabe en almen profil. Det er faktisk også det, vi vil anbefale - for på den måde bliver du bredt dannet og kan sætte både fagene og tilværelsen i perspektiv.

Aktiviteter hele dagen

Om aftenen kan du se, at der er nogle felter, der er markeret med grå farve. Det betyder, at her ligger der vagtlæreraktiviteter, der er tilbud. Højskolen er jo dit hjem, så der sker noget hele tiden - også om aftenen. Du kan vælge at deltage i disse aktiviteter, der bliver sat i gang af den vagtlærer, der er tilstede den pågældende dag, men du kan selvfølgelig også vælge at slappe af og holde en aften fri.

Prøv at lave dit helt personlige skema nedenfor

Vil du vide mere?

Hvis du vil høre mere om fagene og mulighederne du har med dit skema, skriv en mail til os på info@ronshoved.dk eller ring på 7460 8318.

Tilmelding

Vælg mellem 2-10 måneders ophold. Ingen linjer, men alle muligheder.

Tilmeld

Vinterskolen 2024


8.1.-31.3.24

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

8-9

Morgenmad

Brunch 10-11

9 - 9:30

Morgensamling

9:55 - 12

Oldgræsk

Oldgræsk

Den tyske filosof Martin Heidegger har sagt, at tysk og græsk er de sprog, man tænker bedst på. A.N. Whitehead tilføjede, at den europæiske filosofiske tradition består af en række fodnoter til Platon. Sandt er det i al fald, at store tænkere som netop Platon og Aristoteles har tænkt, talt og skrevet på græsk, og det er ikke mindst denne græske tænkning, der har været toneangivende over lange stræk af idehistorien, ligesom politisk tænkning, drama og matematik også tager deres begyndelse i Grækenland.Oldgræsk er mytesangernes, logikernes, filosoffernes og evangelisternes sprog. Vi lægger ud med at lære alfabetet, den grundlæggende grammatik og vil sideløbende læse tekster og lave skriftlige øvelser tilpasset vores niveau.Interesserer du dig for sprog, filosofi, religion eller naturvidenskab, så er græsk udgangspunktet – resten er fodnoter.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Verdenskunst i Sønderjylland 

Verdenskunst i Sønderjylland 

I faget ’Verdenskunst’ på Rønshoved Højskole tager vi udgangspunkt i vores område, hvor vi inden for kort afstand har flere forskellige kunstretninger flot repræsenteret: Indenfor malerkunsten har vi verdenskendte navne som Emil Nolde og C.W. Eckersberg, men vores område byder også på spændende kunstnere inden for andre discipliner: Hans Wegner (møbeldesign), Frank Gehry, Bjarke Ingels – BIG (byplanlægning & arkitektur), den dansk-islandske installationskunstner Olafur Eliason og den sønderjyske ’Jan Gehl’, og endelig den berømte landskabsarkitekt Jens Jensen, der immigrerede til Amerika og blev berømt.

Der er masser af emner for den bredt kunstinteresserede og et væld af fantastiske museer, vi vil besøge både nord- og syd for grænsen. Alt sammen vil det være vores udgangspunkt for at forholde os til kunst i verden.

Byg og Hyg

Byg og Hyg

Fæld et træ, plant et træ, byg et shelter, renover et hus, fræs en have, mal et skur, klip en hæk, anlæg fliser, lav et bål til haveaffald, eller tag dykkerbrillerne på sammen med din friske underviser og vedligehold vores badebro. Ja, i Byg & Hyg laver vi skam lidt af hvert. Frisk luft, bæredygtighed, gode fællesskaber og håndværksmæssig læring er temaerne for dette fag. Vi bygger – og vi hygger.Her lærer du at samarbejde med dine venner om store som små projekter både ude og inde, og samtidig erhverve ny viden og kompetencer i en masse forskellige håndværk.Du vil i faget blandt andet komme til at arbejde med:-          Sikkerhed på en arbejdsplads-          Håndtering af små og store maskiner-          Traktorkørsel-          Bæredygtige projekter-          Biodiverse projekterRønshoved Højskole ligger på et fire hektar stort naturrigt område ud til fjorden, og her er det kun fantasien som sætter grænser for udfoldelse. Selvom din underviser har lagt en plan for dagen, så har du lige så stor indflydelse på fremtidige projekter. Gode ideer er guld værd.Byg & Hyg er et fag for dig som trænger til luft fra de boglige fag, og som kunne trænge til et skulderklap og en masse succesoplevelser sammen med dine venner.Gennem tiden har højskolens elever bygget et shelter i smuk lærk, en kæmpe terrasse, renoveret skolens elev-diskotek ’Hulen’, og meget mere.Jeg glæder mig til at bygge og hygge med dig! 

Musikhistorie

Musikhistorie

Vi er nærmest konstant omgivet af musik - bevidst eller ubevidst. Der findes ingen kulturer i verden, der ikke også har en rig musikkultur. Lige siden de antikke grækere og romere har beskæftigelsen med musik været en central del af en almen dannelse. Alligevel er der rigtig mange, der har svært ved at kunne definere, hvad der gør, at de enten kan lide eller ikke lide et bestemt stykke, hvorfor noget musik bevæger os og hvorfor andet virker ligegyldigt. Hvis du altid har tænkt over hvordan musikken hænger sammen, men savner et sprog til at kunne tale om musik, så er dette faget for dig. I musikhistorie skal vi nemlig beskæftige os med al slags musik – både den allernyeste og den allerældste.Vi vil både høre en masse musik, som vi bliver præsenteret for, men også præsentere musik for hinanden. I det hele taget vil vi gå på opdagelse i musikkens mangfoldige univers.Gennem nogle længere mere historiske forløb vil du få indblik i den vestlige musiks rødder og hvordan den har forandret sig gennem århundrederne helt frem til den musik vi hører i radioen i dag. Mest af alt vil vi dog prøve at få oparbejdet et sprog til at tale om musik på, da det kan være lidt svært at udtrykke sig om noget så abstrakt som musik. Da vi oplever verden gennem sproget, vil du derfor opdage, at din musikalske horisont lige pludselig er blevet væsentligt bredere og farverig. Og for at det hele ikke blot bliver teori, tager vi selvfølgelig højskolesangbogen frem i ny og næ for at synge fra den helt enestående danske sangskat

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge er nøglen til at lære Danmark at kende: Vi vil sammen tage livtag med det danske sprog, både med hensyn til grammatik og udtale (fonetik), men vi vil også tale sammen om det danske samfund og følge op på dagens morgensamlinger, hvis der er behov for at forstå særlige begreber, som for eksempel ’dannelse’, ’hygge’ og ’folkelighed’, som vanskeligt lader sig oversætte til engelsk. Vi vil også søge at lære situationsbestemte sætninger, så du hurtigt får mulighed for at bruge det dansk, du lærer, sammen med dine danske med-elever. Dansk er sjovt sprog, som har sine lette og svære sider, men det åbner op for hele den nordisk-skandinaviske verden!

Latin

Latin

På Rønshoved Højskole får du mulighed for at komme nærmere på Roms forunderlige, blodige historie, romernes store litterære og filosofiske klassikere og særegne verdensbillede, samtidig med, at dine sproglige evner og generelle sprogforståelse får et markant løft. Latin kræver en fokuseret indsats, men så belønnes man også med privilegeret adgang til såvel Romerrigets historie, kunst, litteratur og kultur og får det bedst tænkelige afsæt til at forstå nutidens europæiske hovedsprog i dybden. Latin på Rønshoved er faget for sprognørder, historieinteresserede samt filosofi- og litteraturelskere - og alle dem, der kunne tænke sig at blive det.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Keramik

Keramik

Gå en tur langs stranden, med start ved foden af højskolens grund, der går helt ud til vandet. Du vil hurtigt lægge mærke til de mange skærver i gule, røde og orange nuancer, der ligger tæt mellem stenene i vandkanten. Skår og fejlbrændte mursten ligger med slebne runde flader som lysende minder i vandkanten.Det vidner om teglindustriens storhedstid i området. Omkring år 1900 lå der ikke mindre end 62 teglværker langs Flensborg fjord. Mindre end 15 km fra skolen står de to sidste teglværker tilbage. Cathrinesminde teglværk, der nu står bevaret som museum, og Egernsund Wienerberger, der med en kapacitet på 25 000 000 sten er i fuld drift, som Nordens største teglvirksomhed. Klos op ad dette vakuum mellem fortid og nutid ligger Rønshoved Højskole.Med historien i bevidstheden, byder vi med stolthed elever velkommen indenfor i keramikkens sanselige verden. Velvidende at det kræver teknik og færdighed at bearbejde lerets alsidige og unikke væsen, så det med rigtig formgivning og brænding kan overleve i årtusinder. På Rønshoved har du mulighed for at vælge flere på hinanden følgende undervisningsforløb i keramik. Du har således mulighed for at dygtiggøre dig over en længere periode og dykke langt ned i keramikkens univers.I skolens lyse velindrettede keramikværksted med god plads, drejeskiver, ovn og raku ovne. Kan du prøve kræfter med fremstilling af skåle, fade, vaser, skulpturer og kopper.Indholdet i faget er lige så plastisk som leret i sig selv. Undervisningsplanen for modulet, tager udgangspunkt i elevernes ønsker og forventninger. På den måde har du indflydelse på indholdet i undervisningen.Du støttes til vedblivende at fastholde arbejdsprocessen hen imod dine satte mål. Gennem forløbet præsenteres du for forskellige teknikker, der tjener som inspiration og metode, for at du kan nå de satte mål ad forskellige veje.Du kommer til at stifte bekendtskab med tæske-æsker, pølseteknik, pladeteknik, kvætsning, drejning, modellering, glasering, begitning, for-glødning, glasurbrand og raku brand. Derudover krydres undervisningen med inspirations besøg hos lokale keramikere.Vi lægger meget vægt på, at der i undervisningen også er ro til udvikling gennem fordybelse.

Matematik

Matematik

Matematik er et gammelt åndsfag, der har hørt højskolerne til helt tilbage til 1844. Faget er ikke naturvidenskabeligt, men humanistisk, og undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger og ønsker, ligesom den vil belyse både de erkendelsesteoretiske og de kulturbærende aspekter ved faget.Vi sigter mod en dygtiggørelse i de faglige discipliner på de gymnasisale A,B, og C niveauer.Her er altså faget, hvor du får eksperthjælp til at forbedre dit gymnasiale matematikniveau. Vi får dig tilmeldt fjernundervisning på et VUC, så du kan gå til HF-eksamen, når højskoleopholdet er slut.Du får så herigennem dine officielle opgaver. Opgaverne løses i timerne her på højskolen sammen med vores matematiklærer. En ordning mange elever har været igennem med meget flotte resultater.Du får op til fire timers hjælp med din lærer om ugen. Herudover skal du være opmærksom på selv eller i studiegrupper at skulle arbejde mere for at nå dit mål.

HF Enkeltfag

HF Enkeltfag

Du har nu muligheden for at kombinere dit højskoleophold med et eller højst to HF-fag. Vi laver så et kombineret højskole- og fjernstuderende skema til dig.Måske har du ikke en fuld HF/studentereksamen, eller måske vil du bare dygtiggøre dig. Få denne kompetence med dig, mens du er på højskole. Du kan få op til 15 timers kompetencegivende undervisning og samtidig gå på vores højskole.Vi har rigtig god erfaring med, at du er tilmeldt et VUC-center som fjernstuderende. Det betyder, at du hver uge får en opgave via nettet. Du laver den, eventuelt med hjælp fra os. Det hele ender så med, at du går til eksamen. Sådan kan det gøres.I nogle af fagene har vi også undervisning her på skolen, som støtter dig. Det drejer sig især om dansk, engelsk, matematik, fysik og kemi, da det er de fag, som er mest efterspurgte.Send gerne en mail til Nina Kjærhus - vores viceforstander - på forstander@ronshoved.dk. Hun kan hjælpe dig, hvis du har yderligere spørgsmål.Har du brug for hjælp til at melde dig til som fjernstuderende så kontakt vores kontorleder Thore Jensen på telefon 7460 8318 eller på email: thore@ronshoved.dk. Han vil så guide dig igennem processen.

Mod præsidentvalget 2024

Mod præsidentvalget 2024

Præsidentvalget i USA bliver måske et af de vigtigste valg ikke kun i USA, men også for resten af verden. USA er i opbrud, politisk, kulturelt, demografisk og økonomisk. Præsidentvalget vil være retningsgivende for USA's fremtidige globale rolle. Meget er på spil set med europæiske øjne. Uanset valgets udfald vil der i fremtiden være et betydeligt pres fra USA om, at Europa, i højere grad end nu, skal være mere ansvarlig for egen sikkerhed. Er Europa rede til det? Er det i USA’s interesse, at Europa selv skal spille en rolle, vel vidende, at Europa måske på længere sigt udvikler mere uafhængige udenrigspolitiske målsætninger, der kan være i modstrid med USA’s?Faget vil starte op som beskrevet, men vi vil efter input fra dig, brede det mere ud så vi kan diskutere og behandle andre emner og problemstillinger som interesserer dig. Du vil derfor være medbestemmende i hvilken retning faget, skal bevæge sig hen. 

Religionshistorie

Religionshistorie

Religion er vendt tilbage, siger mange i dag. Andre hævder, at den aldrig har været væk. At den fylder i tv-udsendelser og avisspalter er ubestrideligt, ligesom at den nok også findes der, hvor mennesker mest indædt hævder at have lagt den bag sig.Hvad gemmer der sig bag betegnelsen religion? Hvilke typer findes der og hvor kommer de fra? Faget vil have sit afsæt i jødedom og kristendom, og vil herfra bevæge sig ud i religionshistorien. Vi vil gå tilbage til religionernes udspring i oldtiden, følge deres spor gennem historien og blive klogere på myter, ritualer, tro og menneskesyn – samt hvorfor og hvordan religioner nogle gange brydes med hinanden. Faget vil dog ikke mindst være et holdningsfag, hvor vi vil reflektere over hvor vi selv står og tale åbent om det - for religion er grundlæggende for menneskers liv med hinanden i verden og derfor noget enhver bør reflektere over.

Analog fotografering

Analog fotografering

Vores verden består af billeder – portrætter, arkitektur, landskabs- eller festbilleder. Digitalkameraerne har virkelig revolutioneret den måde, vi tager billeder på og vi har aldrig taget flere billeder, end vi gør nu.På Rønshoved Højskole vil vi dog dreje tiden og hastigheden nogle årtier tilbage og fotografere frem for at tage billeder. Vi bringer dig nemlig tilbage til fotografiens rødder og arbejder med analog fotografering i sort/hvid. Ved at fravælge farverne skærpes vores blik for verden omkring os nemlig endnu mere og vi bliver bevidstgjorte omkring vores omgivelser på en helt anden og dybere måde.Du vil lære at arbejde med celluloidfilm, bruge forstørrelsesapparater og fremkalde på fotopapir i vores mørkekammer. Du vil opdage, at der ikke er noget mere fascinerende end at lægge et tilsyneladende hvidt stykke papir i en væske og pludselig kommer dine billeder frem. Vi skal naturligvis også arbejde med komposition af billeder, forholdet mellem lukketid og blændeværdi samt alt det andet teknik der skal til for at skabe æstetiske mesterværker. Og selvom du måske til dagligt stadig tager flest billeder med din mobiltelefon, så kan du anvende de samme teknikker og principper – analog som digital. Vidste du måske, at de fleste filtre du kan sætte på dine billeder på mobiltelefonen blev anset som “fejl” i fremkaldelsen i ‘den analoge tid’? For at have fotografering kræver det, at du har dit eget kamera – måske dine forældre eller bedsteforældre har sådan et liggende? Ellers hjælper vi dig gerne til at finde et godt og billigt kamera der sagtens vil kunne måle sig med de dyreste digitalkameraer på markedet.Udgifter til alle materialer er inkluderet i dit højskoleophold.

Dansk kultur og samfund

Dansk kultur og samfund

Faget henvender sig først og fremmest til vore udenlandske elever, men alle er velkomne. Undervisningssprog er engelsk.Når man kommer til et nyt land, er man nysgerrig og ivrig efter at lære mere om dets kultur, musik, litteratur, historie, sociale skikke osv. Hvordan tænker disse mennesker? Dette fag vil give en bedre forståelse af dansk kultur og samfund. Vi vil tale om vigtige personer og begivenheder i dansk historie samt fænomenet "Hygge" og alle de mange danske traditioner. Vi vil se på indflydelsesrige kulturskikkelser, og få mulighed for at blive udfordret på egne personlige fordomme om den høje, blonde, bacon-spisende dansker, der elsker at betale 60 procent i skat!Og sidst men ikke mindst vil du lære at forstå folkehøjskolens historie og kultur og forstå vigtigheden, som denne institution stadig har i dag i Danmark.

Filosofi

Filosofi

Filosofi er en kampsport for herrer og modige kvinder. Vi kan kalde det at filosofere - sublimeret raseri. Raseriet kommer til udtryk de steder, vi mødes. I spisesalen og hulen, hvor vi fester lørdag aften. Faget skaber således ikke harmoni og konsensus. Al sædvane-tænkning bliver udfordret. Du har derfor brug for at gå til psykologi-timerne på Højskolen, når du har valgt filosofi.Filosofien introducerer os til at forstå verden, humanismen, videnskaberne og religionen. Hvordan tænker vi? Hvad er vores grundlagstænkning? Er vi bevidste om, hvilken tænkning vi har? Ved vi, hvilket fundament fagene hviler på? Når vi læser videre på universitetet, er det centralt at vide, hvilket grundlag videnskaben er baseret på. Filosofien stiller og svarer på spørgsmål. Den vender ofte dagligdagens konventioner og forestillinger på hovedet, så vi kan begynde at tænke forfra uden gelænder. Det drejer sig om at blive et med de filosofiske tænkere og herefter tage kritisk afstand til det, man har været et med. Filosofien kan, når den er bedst, søge afklaring og give nye forståelsesformer og en tro på ens argumenters holdbarhed.Vi behandler de klassiske problemer som erkendelsens troværdighed, dualismen, materialismen og idealismen. Vi begynder med Platon, Aristoteles, og ender måske med Nietzsche, Kierkegaard eller Heidegger. Holdets nerve bestemmer hvilken retning, vi skal tage. Om vi er til Immanuel Kant, Ludwig Wittgenstein eller Hannah Arendt, eller noget helt femte. De som har påtænkt at studere på et universitet, uanset fag, har nytte af filosofi.

Analog fotografering

Analog fotografering

Vores verden består af billeder – portrætter, arkitektur, landskabs- eller festbilleder. Digitalkameraerne har virkelig revolutioneret den måde, vi tager billeder på og vi har aldrig taget flere billeder, end vi gør nu.På Rønshoved Højskole vil vi dog dreje tiden og hastigheden nogle årtier tilbage og fotografere frem for at tage billeder. Vi bringer dig nemlig tilbage til fotografiens rødder og arbejder med analog fotografering i sort/hvid. Ved at fravælge farverne skærpes vores blik for verden omkring os nemlig endnu mere og vi bliver bevidstgjorte omkring vores omgivelser på en helt anden og dybere måde.Du vil lære at arbejde med celluloidfilm, bruge forstørrelsesapparater og fremkalde på fotopapir i vores mørkekammer. Du vil opdage, at der ikke er noget mere fascinerende end at lægge et tilsyneladende hvidt stykke papir i en væske og pludselig kommer dine billeder frem. Vi skal naturligvis også arbejde med komposition af billeder, forholdet mellem lukketid og blændeværdi samt alt det andet teknik der skal til for at skabe æstetiske mesterværker. Og selvom du måske til dagligt stadig tager flest billeder med din mobiltelefon, så kan du anvende de samme teknikker og principper – analog som digital. Vidste du måske, at de fleste filtre du kan sætte på dine billeder på mobiltelefonen blev anset som “fejl” i fremkaldelsen i ‘den analoge tid’? For at have fotografering kræver det, at du har dit eget kamera – måske dine forældre eller bedsteforældre har sådan et liggende? Ellers hjælper vi dig gerne til at finde et godt og billigt kamera der sagtens vil kunne måle sig med de dyreste digitalkameraer på markedet.Udgifter til alle materialer er inkluderet i dit højskoleophold.

Frivilligt program, der annonceres af vagtlæreren. Kunne f.eks. være en udflugt, en tur til Flensborg eller fordybelse i ugens fag i studiegrupper.

12

Frokost

13:30 - 15:35

Vandre og fortællinger

Vandre og fortællinger

Faget er en rejse, en vandring, ind i Slesvigs historie. Fra den lille lokale historie omkring Rønshoved til den store fortælling om Slesvigs rolle i den danske og europæiske historie. Vi starter således med den konkrete lokale historie og bevæger os ud i den store europæiske historie. Vi kombinerer to væsentlige ting, det at gå i naturen sammen med andre mennesker, tale, lytte, til det der omgiver en. Alt dette kombineres med en fortælling om vores egn og dens historie. Vi rodfæster vores oplevelser gennem fortællingen om områdets historie. Vi går i et område der er så rig på natur og historie, at det næppe findes mage andre steder i Danmark. Vi vil opleve kombinationen af skov og strand, der næppe kan opleves så intenst og smukt som langs Flensborg Fjord. Det er ikke tilfældigt at Eckersberg havde sit ophav i Sønderjylland og dens næsten nationalromantiske natur.Vi går forskellige ruter omkring højskolen, og specielt Gendarmstien og undervejs fortælles der en historie, der relaterer sig til Slesvigs historie. Ruterne har en længde på omkring 5 kilometer, alle kan være med!

Sociologi og politisk teori

Sociologi og politisk teori

Vælger du samfundsvidenskab på Rønshoved højskole, står du stærkt, hvis du vil studere statskundskab, samfundsvidenskab og psykologi. Sociologien er et vildt spændende fag inden for samfundsvidenskaberne. Du vil uundgåelig komme til at se på samfundet på en ny og overraskende måde ved mødet med sociologien. Hvorfor mener samfundsfilosoffen og musikteoretikeren Theodor Adorno f.eks. at der er en sammenhæng mellem væmmelsen ved anvendelse af fremmedord og fascismen? Hvorfor kan det autoritære menneske ikke li’ fremmedord? Hvorfor går moralismen hånd i hånd med kapitalismen og afkristningen af samfundet? Er moralismen et gensvar på, at kristendommen mister terræn i det moderne? Er moralismen og new-age det moderne menneskes metafysik? Hvorfor blev storbymennesket bjergtaget af den totalitære nazisme i Tyskland i 30’erne og provinsen fascineret af det småborgerlige i nazismen? Hvorfor var der i øvrigt flere kvinder, der stemte på Hitler end mænd? Hvorfor var arbejderklassen immune over for nazismen? Hvorfor var akademikerne overrepræsenteret i nazismen i forhold til deres antal i samfundet? Og hvorfor er Marx relevant for det borgerlige menneske? Hvorfor er sønderjyderne så EU begejstrede, samtidig med at de stemmer på DF? Hvorfor betragter sønderjyderne og provinsen københavnerne som yderliggående sværmere politisk? Ja, farlige for demokratiet? Og hvorfor bliver københavnerne provokeret over, at sønderjyderne og vest-sjællænderne stemte massivt på DF ved folketingsvalget? Hvorfor ser vi danskere så forskelligt på Danmark. Er det danske samfund i det hele taget så homogent, som vi tror. Ja, hvorfor er Mazda den foretrukne bil for dem, der stemmer på Venstre? Hvorfor vælger de kulturradikale derimod de avancerede Citroen’er med luftaffjedring? Hvorfor signalerer biler, hvem du er? Hvorfor er Indre Mission en centrum-venstre bevægelse politisk og det grundtvigske en national- og borgerlig position? Er der en sammenhæng mellem Elbæks, Alternativets og Trumps vælgere?Sociologien provokerer vedtagne konventioner og fordomme. Derfor sker der noget særligt, når vi har sociologi. Diskussionerne breder sig fra klasselokalet til hele skolen. Der bliver diskuteret på en ny måde.

Klaverundervisning

Klaverundervisning

Der er noget helt særligt ved at spille et instrument. Har du ikke før prøvet det, vil du opdage, at du pludselig har endnu et sprog, du kan udtrykke dig på. Vel at mærke et, der ingen ord har og der kan udtrykke, hvad ord ikke kan udtrykke. Musik kan være magisk og skabe stemninger, løfte os og fortrylle os. På Rønshoved Højskole kan du lære at spille klassisk klaver “fra bunden” eller forbedre de evner du måske i forvejen har. Undervisningen foregår som soloundervisning, hvor du får 20 minutter om ugen alene. På den måde får du mest muligt ud af timerne og kommer bag om stykkerne både teknisk, kunstnerisk og musikhistorisk. Men pas på: mange af vores elever har efter deres højskoleophold anskaffet sig et instrument, fordi de simpelthen blev afhængige af at spille klaver! For at få mest muligt ud af klaverundervisningen, skal du vælge det i minimum 12 uger.

Verdenshistorie

Verdenshistorie

Verdenshistorie – set fra DanmarkVi mennesker er ikke frit svævende væsener, der kan se alt ude fra rummet, men vi er placeret i tid og sted, og vil derfor altid have et særligt perspektiv på dét, vi ser – det gælder også ’verdens historie’ – vores verdenshistorie er derfor en dansk verdenshistorie, set med danske øjne!Verdenshistorien byder på et væld af fortællinger, som i sig selv er spændende at dykke ned i, men de siger også meget om, hvem vi er og måske lidt om, hvor vi er på hen. Den vestlige verden har skabt enorme fremskridt for menneskeheden, men den rummer også nogle af de dystreste kapitler. Nogle af disse kapitler har Danmark blot været vidne til fra sidelinjen, andre har vi deltaget i.Fremskridtstroen fik et dobbelt knæk både Første Verdenskrig og Holocaust under Anden Verdenskrig. Alligevel er der måske grund til optimisme – kriser og krige er blevet afløst af fredstider med vækst og stabilitet, udvikling og fremskridt. Vi får sammen et godt kronologisk overblik over nogle af de vigtigste begivenheder i verden med et særligt fokus på den vestlige verdens historie, som mere end nogen anden kultur dominerer verden af i dag. Det gælder vores demokratis historie både i antikken og i moderne tid. Det handler også om europæiseringen af verden med de store opdagelsesrejsende og siden imperialismen. Det drejer sig om multikulturelle riger overfor etableringen af nationalstater, men verdenshistorien handler også om kultursammenstød eller ’clash of civilizations’: Forhåbentligt vil det stå klart, at ikke alle kulturer og religioner er lige gode set ud fra et dansk og fra et moderne vestligt perspektiv. Samtidig har den vestlige verden og det moderne sine skyggesider, som stadig forfølger os. Kendskab til og nysgerrighed på verdenshistorien er afgørende for et menneskes dannelse: Skal vi forstå den verden, vi lever i, og andre menneskers perspektiv, må vi også have kendskab til det, der har formet os og dem, vi møder i Danmark og i udlandet.

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge er nøglen til at lære Danmark at kende: Vi vil sammen tage livtag med det danske sprog, både med hensyn til grammatik og udtale (fonetik), men vi vil også tale sammen om det danske samfund og følge op på dagens morgensamlinger, hvis der er behov for at forstå særlige begreber, som for eksempel ’dannelse’, ’hygge’ og ’folkelighed’, som vanskeligt lader sig oversætte til engelsk. Vi vil også søge at lære situationsbestemte sætninger, så du hurtigt får mulighed for at bruge det dansk, du lærer, sammen med dine danske med-elever. Dansk er sjovt sprog, som har sine lette og svære sider, men det åbner op for hele den nordisk-skandinaviske verden!

Hebraisk

Hebraisk

Hebraisk er et kultursprog og en sproglig udfordring ud over det sædvanlige. Såvel sproget som kulturen er i højsædet, når Rønshoved Højskole udbyder faget, for vi udbyder ikke hvilke som helst sprog; hebraisk er Bibelens sprog, det jødiske folks sprog og dermed en væsentlig nøgle til den vestlige verdens åndsarv og kulturhistorie. Hebraisk lyder fremmedartet, ser eksotisk ud og har gennem sit lange liv opsamlet slang, sprogblomster og fyndord fra omtrent alle de lande og kulturer, i hvilke hebraisk har ledsaget det jødiske folk gennem deres historie. Faget indfører til grundlæggende hebraisk sprog, såvel mundtligt som skriftligt, og introducerer ikke mindst til bibelske og jødiske kultur, religion og historie uden hvilken vi ikke kan forstå Europa.Hebraisk er en fortælling i sig selv – tal med!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Kreativt værksted

Kreativt værksted

I Kreativt værksted får du mulighed for i to timer at forsvinde væk i et kreativt univers, hvor dine hænder og sanser kommer på arbejde, mens dit tankefulde hoved kan få sig et hvil. Sammen vil vi gå på opdagelse, undersøge og afprøve forskellige håndværksteknikker. I efterårsforløbet holder vi fokus på naturmaterialer. Sammengår vi på opdagelse i naturen for at finde naturmaterialer til brug i undervisningen. Vi kan binde kranse af naturmaterialer, binde juleneg til fuglene, flette mindre beholdere i nordisk flet/ barkflet samt lave små beviklede kurve af majsblade halm og siv. Selvfølgelig bliver der også tid til at skære græskar hoveder og flette julehjerter samt julestjerner og kræmmerhuse både i papir og bark inden jul. I vinterforløbet har vi fokus på genbrugsmaterialer. Her gentænker vi gamle teknikker og kaster os ud i at flette kurve af plisségardiner, gamle aviser eller strips. Vi kan eksperimentere med collage og skabe nye kunstværker af gamle tidsskrifter, glasskår, sten og og og! Vi kan vælge at male på sten, rulle bivokslys eller male med kaffe, te, saft mm. På solskinsdage er det oplagt at se, om vi kan finde kunstværker i strandens materialer. I forårs forløbet vil vi igen ud i naturen for art samle blomster og blade, der presses og derefter formes til collager og billeder. Vi kan flette med frisk pil i urtepotter, høste bark til barkflet, flette blomsterkranse samt genoptage teknikker og aktiviteter fra forrige forløb. Hvis du har lyst til at arbejde kreativt på en eksperimenterende, legende måde, hvor der ikke er et fastlagt facit for dit produkt, men hvor det at stimulere legen, processen og fantasien er målet i sig selv, så er kreativt værksted lige noget for dig.

Klaverundervisning

Klaverundervisning

Der er noget helt særligt ved at spille et instrument. Har du ikke før prøvet det, vil du opdage, at du pludselig har endnu et sprog, du kan udtrykke dig på. Vel at mærke et, der ingen ord har og der kan udtrykke, hvad ord ikke kan udtrykke. Musik kan være magisk og skabe stemninger, løfte os og fortrylle os. På Rønshoved Højskole kan du lære at spille klassisk klaver “fra bunden” eller forbedre de evner du måske i forvejen har. Undervisningen foregår som soloundervisning, hvor du får 20 minutter om ugen alene. På den måde får du mest muligt ud af timerne og kommer bag om stykkerne både teknisk, kunstnerisk og musikhistorisk. Men pas på: mange af vores elever har efter deres højskoleophold anskaffet sig et instrument, fordi de simpelthen blev afhængige af at spille klaver! For at få mest muligt ud af klaverundervisningen, skal du vælge det i minimum 12 uger.

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi

Mytologien er den ældste fortælling om mennesket, myten er en fortælling om altings begyndelse. Begyndelsen på menneskelivet og dets evige strid mellem forskellige kræfter, i mytologien repræsenteret ved kampen mellem aser og jætter. Dette er en strid, der eksisterer inde i ethvert menneske og i ethvert folkeslag. Vi fortolker myterne som Grundtvig gjorde det. Han fortolkede myterne som en form for tilværelsesoplysning. Myterne artikulerer menneskets og folkeslagenes eksistentielle kampe. Med udgangspunkt i myterne vil vi på holdet samtale om livets store spørgsmål.Vi vil i faget selvfølgelig læse den nordiske mytologis mange fortællinger og fortolke disse således de kan belyse vores liv.

Friluftsliv

Friluftsliv

Friluftsfagets ypperste formål er at give dig gode færdigheder, samt skærpe dine sanser ude i naturen. Vi skal ud og være nysgerrige, og vi skal mærke den natur, vi har lige udenfor vores hoveddør. Vi vil sammen, gennem aktiviteter og samtaler, få en bedre forståelse for, hvordan friluftsliv som begreb og menneskets syn på naturen har forandret sig gennem tiden. Vigtigst af alt, uanset erfaring, kan alle være med til friluftsliv på Rønshoved Højskole. Om du er nybegynder eller gammel spejder, så har vi plads til dig.  Glæd dig til et fag, hvor der vil være fokus på: Begrebet “tør - varm - mæt”Bushcraft Fællesskab og sammenholdOvernatningsture Mad i det fri  Faget udbydes i forårsskemaet (april-juni) og i efterårsskemaet (august-december).

Aktuel debat

Aktuel debat

I Aktuel Debat arbejder vi ud fra den erfaring, at man bliver et helt og modent menneske, når man samtaler og debatterer med sine medmennesker. Vi vil i Aktuel Debat forsøge at samtale og debattere om de emner, der optager dig allermest. Emnerne kan derfor være mange og meget varieret. Emner kan f.eks. være, hvordan vi redder vores klima og jord, hvordan vi sikrer en fredeligere og mere retfærdig verden, hvorfor synes ungdommen i dag at være mere stresset og usikker end tidligere generationer af unge mennesker? Ja, emnerne er mange, og det er op til dig at være med til at sætte dagsordenen for faget. Du deltager ikke i en konkurrence, men derimod i en proces, hvor du træner din evne til at debattere og lave et godt argument for din sag. Her skal ikke udnævnes vindere og tabere. Vi skal i trygge rammer være sammen og forsøge at få erfaringer i at samtale og debattere med hinanden i gensidig respekt. Vi vil derfor også være åbne for, at vi kan udfordre hinandens argumenter og synspunkter, for det er kun gennem denne udfordring, at vi kan lære noget og bringe det videre i vores liv.

Fransk

Fransk

Fransk, la langue de Molière, er ét af de store kultursprog, som giver dig adgang til store forfattere og tænkere som Albert Camus, René Descartes og Michel de Montaigne! Fransk er også for dig, der vil dygtiggøre dig, inden du skal til Frankrig på studierejse, studere eller bare rejse til vinens land. Men der foregår også utrolig spændende diskussioner i det franske samfund, som også er relevante for os danskere at følge med i, og intellektuelle som Michel Houellebecq, Natacha Polony, Eric Zemmour, Michel Onfray reflekterer over mange af de samme udfordringer, som vi står med i Danmark!Faget giver også nye perspektiver på, hvordan man kan leve sit liv, omgås andre og du kan få ny og spændende viden om dén del af verden, som er fransktalende. Rønshoved Højskole tilbyder, som den eneste højskole, fransk på både begynder- og fortsætterniveau. Vi bruger tid på både grammatik, fonetik og ordforråd, uden det bliver kedeligt! Du vil også stifte bekendtskab med fransk musik og humor. Fransk er et flot sprog og meget vigtigt i det internationale samarbejde, som f.eks. EU og FN. Faget kan også fungere som lektiefag, hvis du tager fransk på HF på det lokale VUC samtidig med dit højskoleophold. Husk ordbogen!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole:
 

15:35

Eftermiddagskaffe

15:50-17:55

Yoga og bevægelse

Yoga og bevægelse

Velkommen til Yoga og Bevægelse, et fag som fokuserer på nærvær og kropslighed. Yoga og bevægelse er opdelt i to dele:Yogadelen har fokus på afslapning, sved på panden, nærvær og muligheden for at forbinde kroppen, bevidstheden og åndedrættet. Vi forstår yoga som noget, der giver dig mulighed for at fokusere på dig selv og træne din bevidsthed i øjeblikket både i sindet og kroppen. Andre former for meditative praksisser kan også indgå, herunder mindfulness og åndedrætsøvelser.Vi vil i yogadelen forsøge at inkludere forskellige typer yoga og holde det på et niveau, så både nybegyndere og øvede, der ønsker at forsætte med at dyrke det på højskolen, kan deltage.Bevægelsesdelen er centreret omkring brugen af kroppen i fysisk aktivitet i bredeste forstand. Indholdet kan derfor variere meget, hvilket afspejles i de lærere, der står for faget. Temaerne og indholdet kan derfor variere fra fitness, løb, boldspil, alternative lege og helt til vinterbadning.Så hvis du er klar på at bruge din krop og sind, skal du vælge yoga og bevægelse!

Tysk

Tysk

Tysk har i mange år haft ry for at være et kedeligt og snerpet grammatikfag, som gamle damer med knold i nakken terpede med eleverne. Dette billede er heldigvis ved at ændre sig, efterhånden som flere og flere finder ud af de spændende (undergrunds-)kulturer, der findes i Tyskland, og hvor mange trends, vi får fra vore naboer mod syd. Tysk er kort sagt ved at blive “in”.Her på højskolen vil du opdage, at tysk ikke kun er grammatik, men også sjov. Vi bruger sproget på mange forskellige måder og lærer på samme tid noget om Tyskland og tyskerne. Vi taler, vi leger, vi skriver og vi kører til Tyskland - Flensborg, den flotte handelsby, ligger kun 15 km fra højskolen, så du kan afprøve alt det, du lige har lært.Faget kan også fungere som lektiefag, hvis du tager fag på AVU eller HF på det lokale VUC samtidig med dit højskoleophold. At kende dit nabolands sprog, kan du altid bruge – også på din næste rejse - og til at tale med nogle af de mange turister, der kommer hertil fra Tyskland.

Se hvordan vi underviser fag på Rønshoved Højskole

Læseglæde i klassisk litteratur      

Læseglæde i klassisk litteratur      

I dette fag prøver vi kræfter med det bedste fra tysk og dansk litteratur og læser alt fra Inger Christensens og Søren Ulrik Thomsens moderne digtning til klassiske værker af Goethe og Blixen.

I løbet af faget skal vi blandt læse romanen Michael Kohlhaas af den fantastiske tyske forfatter Heinrich von Kleist og den danske klassiker: Kongens Fald af Johannes V. Jensen. Vi skal spore udviklingen i den tysk- og dansksprogede litteratur op igennem det 19. og 20. århundrede. Lær poesiens glæder at kende og udforsk det bedste af den nordeuropæiske skønlitteratur.

Lær med litteraturen de største menneskelige problemstillinger at kende: Hvorfor skal vi være gode? Hvad er kærligheden? Hvad er den gode kunst, og hvordan kan vi være religiøse i den moderne verden?

Tekstil og håndarbejde

Tekstil og håndarbejde

I ”Tekstil og håndarbejde” er der ingen grænser for, hvor kreativiteten kan bære dig hen. Måske kunne du tænke dig at sy en kjole i bobleplast, hækle sutsko af et par gamle jeans eller måske noget helt tredje - Så har vi plads til dig!Og hvis du ønsker at lære at begå dig i forskellige klassiske former for håndarbejde, og nyder at skabe noget unikt og spændende med egne hænder, er dette fag også noget for dig.  Du vil komme bag om håndarbejdets historie og dermed bagom tekstilernes historie og hvilken betydning, det har for moderne trends i dag. Sønderjylland er et område i Danmark, hvor særlige mønstre og designs er opstået. F.eks. vil du besøge Tønder kunstmuseum, kniplingernes hjemsted, og aflure deres mønstre og former, eller måske vil du besøge Noldes museum og blive inspireret af hans mange smukke farver - Derefter vil du se, hvordan du kan overføre det til nye tekstiler i dag, og du vil lære at inkorporere mange forskellige teknikker i dit helt eget unikke design.  Faget giver mulighed for fordybelse og ro. Og sidst, men ikke mindst, vil faget skabe sammenhold gennem alles kreative processer.

Psykologi

Psykologi

Alle mennesker møder vanskeligheder i deres liv. Det er et grundvilkår. Psykologi er faget, hvor du får et indblik og forståelse for alt det, vi bliver konfronteret med i sociale sammenhænge. Problemet er, at det kan give os identiteter eller selvbilleder, som er ’psykologiserede’. Herved risikerer vi at vende os ind mod os selv, i stedet for at vende os ud mod vores medmennesker.Begge tilgange er mulige, men vi er nødt til at tage stilling til, hvordan vi bedst forstår det at være menneske i det senmoderne. Psykologi er det fag, hvor vi kommer til at diskutere, drøfte og reflektere over vores livsvilkår. Men psykologi er også mere end dét. Da Sigmund Freud formulerede den moderne psykologi, sendte det en rystelse gennem Europa, som påvirkede det mest tænkning og kunst. Pludselig indså man, at ethvert menneske havde et sjæledyb, som det ikke selv var i stand til at forstå. Der var drifter og energier, som vi ikke kan kontrollere. Det betyder, at man ikke kan forstå kunst og litteratur fra det 20. århundrede, hvis man ikke véd lidt om psykologi. Og samtidigt var det også startskuddet til, at vi udviklede et ’psykologisk’ selv. Faget peger med andre ord også ud over sig selv.Sidenhen har psykologien beskæftiget sig med alle tænkelige sider af menneskelivet. Hvorfor kan vi tilsyneladende så let påvirkes til at gøre ondt mod andre? Er det rigtigt, at man kan forklare mænds og kvinders forskellige interesser og adfærd ud fra evolutionsteorien? Og er der noget om, at stereotyper ofte er meget præcise, selvom vi jo normalt hører det modsatte?I psykologi kommer du med andre ord til at beskæftige dig med både klassiske emner som personlighed, gruppedynamikker, adfærdstræk; men også andre aspekter af livet, som kan forstås gennem det psykologiske blik.

Få styr på dit liv

Få styr på dit liv

Som ung tænker man, at voksne har styr på deres liv. De tjener penge, handler, betaler forsikringer, overholder aftaler og så videre. Men når man så bliver voksen, så opdager man, at mange -endda én selv - ikke har helt så meget styr på sit liv, som man måske forventede. Hvornår skulle man egentlig lære det?I faget Få styr på dit liv tager jeg udgangspunkt i holdet. Vi trænger alle til at vide - eller få genopfrisket - hvordan man laver det bedste cv. Eller hvordan man bedst skifter filteret i tørretumbler. Eller hvordan man gør sit badeværelse rent, så afløbet ikke bliver stoppet med hår. Men erfaringen er, at mange unge som kommer på højskole, også har andre problemer. Dem er vi nødt til også at vende. At få styr på sit liv handler om også om, hvordan det er at være et menneske i det moderne samfund. Selvom vi tager afsæt i noget konkret, så kommer vi også til at samtale om etiske, eksistentielle problemer, som gør livet vanskeligt.Det er også faget, man kan vælge, hvis man har brug for mere konkret studievejledning, f.eks. om kvote 2 eller hjælp til at undersøge, hvad forskellige uddannelser har at byde på. Med et Grundtvigsk slagord kan man sige, at vi i Få styr på dit liv både arbejde med hånden og åndens dannelse.Når du igen besøger dine forældre, er det måske dig, som kan lære dem at indberette skat og gøre ordentligt rent!

Bogruppemøde

Bogruppemøde

Bogruppemødet er der, hvor vi kan udveksle informationer vedrørende vores dagligdag på højskolen. Det er et bindeled mellem lærerne og forstanderne og eleverne. Det er stort og småt, der tales om ved bogruppemødet.

Badminton og Band

Badminton og Band

BadmintonKan du lide at spille badminton? Fik du lært at serve i idræt? I skolens hal har vi net og ketchere til at spille badminton. Her kan du prøve sporten af sammen med dine kammerater og spille single, double eller hvad, du har lyst til. Så kom ned til hallen om fredagen, hvor vi med vagtlæreren giver os i kast med denne skønne sportsgren.BandHvis du kan lide at spille musik i fællesskab, har du på Rønshoved Højskole mulighed for at spille band med dine kammerater. Saml en flok af glade musikanter og spil rock, funk, jazz eller hvad end, I får lyst til. Her kan I skrive jeres egne sange eller spille et cover af jeres yndlingssang, brug skolens øvelokale til at afprøve at spille i band. Hvis man har mod på det, kan der måske også blive mulighed for at spille for éns medelever.

18

Aftensmad

19 - 21

Filmzonen

Filmzonen

Fagets udgangspunkt er, at filmmediet ikke kan reduceres til ren underholdning. Filmmediet er i allerhøjeste grad en rejse i menneskets eksistens og psykologi. Nogle gange er denne rejse grum og uhyggelig, nogle gange intellektuelt udfordrende og andre gange kalder den på den eftertænksomme latter og glæde. Udgangspunktet for udvælgelsen af film er simpelt, de skal være gode! Det betyder også at vi kommer til at se flm fra hele verden, ikke kun engelsksprogede film! Det er film, hvor der ikke hersker tvivl om deres kunstneriske kvaliteter, og netop derfor skal de vises i faget.Underviseren vil inden filmfremvisningen holde et lille oplæg og introducere filmen, dens temaer, dens virkemidler, dens instruktør og skuespillere m.v.

Fitness og Hockey

Fitness og Hockey

FitnessHvis du kan lide at løfte vægte og dyrke motion, er du heldig. Vi har nemlig på skolen et dejligt fitnessrum nede ved siden af  idrætshallen. Om mandagen tilbyder dagens vagtlærer derfor en chance for at dyrke fitness. Det er svært at sætte tiden af til at dyrke motion, og fitnesscentrene rundt om i landet har mange abonnenter, som den næppe ser mere end én gang hver tredje måned. Man kan bruge dette tilbud som anledning til at få brugt kroppen - det er jo dejligt, når man først er i gang.HockeyHockeystaven er et fænomen, der er oppe i tiden. Her på Rønshoved Højskole tager vi den ganske bogstaveligt! Om mandagen er der nemlig mulighed for at spille indendørshockey.. Vi hygger os, drikker kaffe og svinger hockeystaven. Det er altid enormt sjovt! Kom og deltag, få en snak med en medelev eller en lærer og brug aftenen på at spille noget indendørshockey. vi glæder os til at se dig i vores gymnastiksal!

Tegning og Engelsk samtale

Tegning og Engelsk samtale

TegningNogle lærer at tegne fra barnsben og holder fast hele livet. Andre har ikke længere tid til det, efter de er blevet voksne. Og andre har aldrig kunnet, men har altid ønsket sig muligheden for at prøve det af. Om tirsdagen er der mulighed for at forsøge sig med denne kunstform og udforske sin kreative side, uanset om man har tegnet hele livet eller er nybegynder. Vi skal lade os inspirere og tegne, hvad vi har lyst til - om man vil tegne landkort, portrætter eller forsøge sig udi at tegne landskaber, får man her chancen for at gribe til den spidse blyant.Engelsk samtaleHvis du gerne vil føle dig mere sikker i dit engelske, tilbyder vi om tirsdagen Engelsk samtale. Vi øver os i fællesskab i at bruge det engelske sprog til almindelig samtale. Engelsk er et af de vigtigste sprog at kunne, især til at kommunikere med udlændinge fra hele verden, og derfor sætter vi især fokus på at konversere til dagligdagsbrug.

Volleyball

Volleyball

I volleyball lærer du vigtigheden i at arbejde sammen, du kan ikke vinde spillet alene. Volleyball er også et smukt spil. Når slagene er gode, kommunikationen er der og alle spiller sammen, går alting op i en højere enhed og du kan ikke andet end at blive betaget over en god bold, om du vandt pointet eller ej.  Vi vil i undervisningen både gå i dybden med at træne teknikker og lave øvelser, både alene og i små og store grupper. Du vil både blive trænet som en del af holdet og få individuel hjælp, på præcis det niveau du her. Vi forbereder os også på den traditionsrige, årlige turnering: Rønshoved Højskoles volleyballweekend, hvor nuværende lærere og elever dyster med gamle elever Om du har spillet volley i mange år, eller aldrig før har rørt en bold, er det plads til dig på holdet. Du får både god træning og massere af sjov med dine medspillere.

Brætspil

Brætspil

Brætspil Her på højskolen elsker vi at spille brætspil! Derfor er det også så heldigt, at elevernes opholdsrum, Folkvang, har mange forskellige spil at byde på. Vores udvalg indeholder alt fra Varulv og Hint til Skip-bo og Settlers. Om onsdagen giver vi derfor mulighed for at spille brætspil i fællesskab. Vi tager os noget kaffe og kage og prøver sammen forskellige brætspil af og benytter måske lejligheden til at få en snak med én, man ikke har haft så meget at gøre med endnu.

Kulturaften med højskolesang

Kulturaften med højskolesang

Kulturaftenerne er den aften hvor vi i fællesskab har fokus på et kulturelt emne i bredeste forstand. Det kan være at vi inviterer en foredragsholder, en debattør eller en kunstner. Vi vil også tage til koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester i Sønderborg eller måske invitere et band ind på skolen. Disse møder giver os energi, noget at tænke over noget at leve på. Selvfølgelig tager vi også højskolesangbogen frem for om noget giver sangen os et fællesskab og en musisk-poetisk dimension på tilværelsen.

Fredagstime

Fredagstime

Hver fredag lige efter aftensmaden mødes eleverne med vagtlæreren for weekenden for at snakke om, hvilke fælles aktiviteter og tilbud, der er den pågældende weekend. Både elever og lærere kan komme med forslag. Det kan f.eks. være at spille volleyball, se en film sammen eller måske debattere et særligt aktuelt emne, der optager eleverne.

Håndarbejde og Fodbold

Håndarbejde og Fodbold

HåndarbejdeKan du lide at arbejde med mønstre? Måske er du vild med at strikke, brodere eller hækle? Eller måske er du tosset med at sy med nål og tråd? I al fald er du velkommen i håndarbejde, som tilbydes af vagtlæreren hver fredag. Her kan man i fællesskab komme og sysle med de projekter, du har gang i. De fleste, der kommer i gang, forelsker sig hurtigt i at strikke og at hækle, her får du mulighed for at øve dig i fællesskab med de andre eleverFodboldKan du lide at spille fodbold? Eller har du måske brug for en afveksling fra skolens fitnessrum? Her på Rønshoved Højskole tilbyder fredagens vagtlærer fodbold som vagtlærertilbud. Her får man mulighed for at spille fodbold i skolens egen idrætshal. Når vejret er godt, gør vi selvfølgelig brug af skolens græsplæner og rykker udenfor. Her spiller vi med alle, der har lyst!

"Hulen" åbner

Aftenkaffe

Aftenkaffe

Forårsskolen 2024


1.4.-23.6.24

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

8-9

Morgenmad

Brunch 10-11

9 - 9:30

Morgensamling

9:55 - 12

Fransk

Fransk

Fransk, la langue de Molière, er ét af de store kultursprog, som giver dig adgang til store forfattere og tænkere som Albert Camus, René Descartes og Michel de Montaigne! Fransk er også for dig, der vil dygtiggøre dig, inden du skal til Frankrig på studierejse, studere eller bare rejse til vinens land. Men der foregår også utrolig spændende diskussioner i det franske samfund, som også er relevante for os danskere at følge med i, og intellektuelle som Michel Houellebecq, Natacha Polony, Eric Zemmour, Michel Onfray reflekterer over mange af de samme udfordringer, som vi står med i Danmark!Faget giver også nye perspektiver på, hvordan man kan leve sit liv, omgås andre og du kan få ny og spændende viden om dén del af verden, som er fransktalende. Rønshoved Højskole tilbyder, som den eneste højskole, fransk på både begynder- og fortsætterniveau. Vi bruger tid på både grammatik, fonetik og ordforråd, uden det bliver kedeligt! Du vil også stifte bekendtskab med fransk musik og humor. Fransk er et flot sprog og meget vigtigt i det internationale samarbejde, som f.eks. EU og FN. Faget kan også fungere som lektiefag, hvis du tager fransk på HF på det lokale VUC samtidig med dit højskoleophold. Husk ordbogen!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole:
 

Få styr på dit liv

Få styr på dit liv

Som ung tænker man, at voksne har styr på deres liv. De tjener penge, handler, betaler forsikringer, overholder aftaler og så videre. Men når man så bliver voksen, så opdager man, at mange -endda én selv - ikke har helt så meget styr på sit liv, som man måske forventede. Hvornår skulle man egentlig lære det?I faget Få styr på dit liv tager jeg udgangspunkt i holdet. Vi trænger alle til at vide - eller få genopfrisket - hvordan man laver det bedste cv. Eller hvordan man bedst skifter filteret i tørretumbler. Eller hvordan man gør sit badeværelse rent, så afløbet ikke bliver stoppet med hår. Men erfaringen er, at mange unge som kommer på højskole, også har andre problemer. Dem er vi nødt til også at vende. At få styr på sit liv handler om også om, hvordan det er at være et menneske i det moderne samfund. Selvom vi tager afsæt i noget konkret, så kommer vi også til at samtale om etiske, eksistentielle problemer, som gør livet vanskeligt.Det er også faget, man kan vælge, hvis man har brug for mere konkret studievejledning, f.eks. om kvote 2 eller hjælp til at undersøge, hvad forskellige uddannelser har at byde på. Med et Grundtvigsk slagord kan man sige, at vi i Få styr på dit liv både arbejde med hånden og åndens dannelse.Når du igen besøger dine forældre, er det måske dig, som kan lære dem at indberette skat og gøre ordentligt rent!

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge er nøglen til at lære Danmark at kende: Vi vil sammen tage livtag med det danske sprog, både med hensyn til grammatik og udtale (fonetik), men vi vil også tale sammen om det danske samfund og følge op på dagens morgensamlinger, hvis der er behov for at forstå særlige begreber, som for eksempel ’dannelse’, ’hygge’ og ’folkelighed’, som vanskeligt lader sig oversætte til engelsk. Vi vil også søge at lære situationsbestemte sætninger, så du hurtigt får mulighed for at bruge det dansk, du lærer, sammen med dine danske med-elever. Dansk er sjovt sprog, som har sine lette og svære sider, men det åbner op for hele den nordisk-skandinaviske verden!

Filosofi

Filosofi

Filosofi er en kampsport for herrer og modige kvinder. Vi kan kalde det at filosofere - sublimeret raseri. Raseriet kommer til udtryk de steder, vi mødes. I spisesalen og hulen, hvor vi fester lørdag aften. Faget skaber således ikke harmoni og konsensus. Al sædvane-tænkning bliver udfordret. Du har derfor brug for at gå til psykologi-timerne på Højskolen, når du har valgt filosofi.Filosofien introducerer os til at forstå verden, humanismen, videnskaberne og religionen. Hvordan tænker vi? Hvad er vores grundlagstænkning? Er vi bevidste om, hvilken tænkning vi har? Ved vi, hvilket fundament fagene hviler på? Når vi læser videre på universitetet, er det centralt at vide, hvilket grundlag videnskaben er baseret på. Filosofien stiller og svarer på spørgsmål. Den vender ofte dagligdagens konventioner og forestillinger på hovedet, så vi kan begynde at tænke forfra uden gelænder. Det drejer sig om at blive et med de filosofiske tænkere og herefter tage kritisk afstand til det, man har været et med. Filosofien kan, når den er bedst, søge afklaring og give nye forståelsesformer og en tro på ens argumenters holdbarhed.Vi behandler de klassiske problemer som erkendelsens troværdighed, dualismen, materialismen og idealismen. Vi begynder med Platon, Aristoteles, og ender måske med Nietzsche, Kierkegaard eller Heidegger. Holdets nerve bestemmer hvilken retning, vi skal tage. Om vi er til Immanuel Kant, Ludwig Wittgenstein eller Hannah Arendt, eller noget helt femte. De som har påtænkt at studere på et universitet, uanset fag, har nytte af filosofi.

Latin

Latin

På Rønshoved Højskole får du mulighed for at komme nærmere på Roms forunderlige, blodige historie, romernes store litterære og filosofiske klassikere og særegne verdensbillede, samtidig med, at dine sproglige evner og generelle sprogforståelse får et markant løft. Latin kræver en fokuseret indsats, men så belønnes man også med privilegeret adgang til såvel Romerrigets historie, kunst, litteratur og kultur og får det bedst tænkelige afsæt til at forstå nutidens europæiske hovedsprog i dybden. Latin på Rønshoved er faget for sprognørder, historieinteresserede samt filosofi- og litteraturelskere - og alle dem, der kunne tænke sig at blive det.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Band

Band

Det er sjovt at spille et instrument. Men at spille sammen med andre kan løfte os et helt andet sted hen – og det er netop, hvad vi skal i faget “Band”.Her indgår du som en vigtig del af det unikke fællesskab som kun musikere kender til. For når groovet sidder knivskarpt, soloen brænder derudaf og sangeren har publikum i sin hule hånd, så er det som om musikkens magi fortryller os som gruppe og gør os til bedre musikere. I et band er det ikke nok at være god til sit instrument individuelt. Man skal kunne give plads til de andre instrumenter, lytte intensivt til helheden og reagere på det, der udspiller sig.Vi vil arbejde intensivt med pop- og rockmusik og kommer på den måde bag om musikken - både de seneste radiohits og gamle klassikere. På den måde vil du få en dybere indsigt i både den musik, vi helt konkret spiller, men også mere generelt den musik, vi hele tiden er omgivet af. Faget er for dig, der allerede spiller på et instrument af det rytmiske instrumentarium, eller er glad for at synge og har lyst til at prøve kræfter med sammenspil.

Keramik

Keramik

Gå en tur langs stranden, med start ved foden af højskolens grund, der går helt ud til vandet. Du vil hurtigt lægge mærke til de mange skærver i gule, røde og orange nuancer, der ligger tæt mellem stenene i vandkanten. Skår og fejlbrændte mursten ligger med slebne runde flader som lysende minder i vandkanten.Det vidner om teglindustriens storhedstid i området. Omkring år 1900 lå der ikke mindre end 62 teglværker langs Flensborg fjord. Mindre end 15 km fra skolen står de to sidste teglværker tilbage. Cathrinesminde teglværk, der nu står bevaret som museum, og Egernsund Wienerberger, der med en kapacitet på 25 000 000 sten er i fuld drift, som Nordens største teglvirksomhed. Klos op ad dette vakuum mellem fortid og nutid ligger Rønshoved Højskole.Med historien i bevidstheden, byder vi med stolthed elever velkommen indenfor i keramikkens sanselige verden. Velvidende at det kræver teknik og færdighed at bearbejde lerets alsidige og unikke væsen, så det med rigtig formgivning og brænding kan overleve i årtusinder. På Rønshoved har du mulighed for at vælge flere på hinanden følgende undervisningsforløb i keramik. Du har således mulighed for at dygtiggøre dig over en længere periode og dykke langt ned i keramikkens univers.I skolens lyse velindrettede keramikværksted med god plads, drejeskiver, ovn og raku ovne. Kan du prøve kræfter med fremstilling af skåle, fade, vaser, skulpturer og kopper.Indholdet i faget er lige så plastisk som leret i sig selv. Undervisningsplanen for modulet, tager udgangspunkt i elevernes ønsker og forventninger. På den måde har du indflydelse på indholdet i undervisningen.Du støttes til vedblivende at fastholde arbejdsprocessen hen imod dine satte mål. Gennem forløbet præsenteres du for forskellige teknikker, der tjener som inspiration og metode, for at du kan nå de satte mål ad forskellige veje.Du kommer til at stifte bekendtskab med tæske-æsker, pølseteknik, pladeteknik, kvætsning, drejning, modellering, glasering, begitning, for-glødning, glasurbrand og raku brand. Derudover krydres undervisningen med inspirations besøg hos lokale keramikere.Vi lægger meget vægt på, at der i undervisningen også er ro til udvikling gennem fordybelse.

Matematik

Matematik

Matematik er et gammelt åndsfag, der har hørt højskolerne til helt tilbage til 1844. Faget er ikke naturvidenskabeligt, men humanistisk, og undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger og ønsker, ligesom den vil belyse både de erkendelsesteoretiske og de kulturbærende aspekter ved faget.Vi sigter mod en dygtiggørelse i de faglige discipliner på de gymnasisale A,B, og C niveauer.Her er altså faget, hvor du får eksperthjælp til at forbedre dit gymnasiale matematikniveau. Vi får dig tilmeldt fjernundervisning på et VUC, så du kan gå til HF-eksamen, når højskoleopholdet er slut.Du får så herigennem dine officielle opgaver. Opgaverne løses i timerne her på højskolen sammen med vores matematiklærer. En ordning mange elever har været igennem med meget flotte resultater.Du får op til fire timers hjælp med din lærer om ugen. Herudover skal du være opmærksom på selv eller i studiegrupper at skulle arbejde mere for at nå dit mål.

HF Enkeltfag

HF Enkeltfag

Du har nu muligheden for at kombinere dit højskoleophold med et eller højst to HF-fag. Vi laver så et kombineret højskole- og fjernstuderende skema til dig.Måske har du ikke en fuld HF/studentereksamen, eller måske vil du bare dygtiggøre dig. Få denne kompetence med dig, mens du er på højskole. Du kan få op til 15 timers kompetencegivende undervisning og samtidig gå på vores højskole.Vi har rigtig god erfaring med, at du er tilmeldt et VUC-center som fjernstuderende. Det betyder, at du hver uge får en opgave via nettet. Du laver den, eventuelt med hjælp fra os. Det hele ender så med, at du går til eksamen. Sådan kan det gøres.I nogle af fagene har vi også undervisning her på skolen, som støtter dig. Det drejer sig især om dansk, engelsk, matematik, fysik og kemi, da det er de fag, som er mest efterspurgte.Send gerne en mail til Nina Kjærhus - vores viceforstander - på forstander@ronshoved.dk. Hun kan hjælpe dig, hvis du har yderligere spørgsmål.Har du brug for hjælp til at melde dig til som fjernstuderende så kontakt vores kontorleder Thore Jensen på telefon 7460 8318 eller på email: thore@ronshoved.dk. Han vil så guide dig igennem processen.

Sejlads

Sejlads

Danmark er omgivet af hav. Uanset hvor i landet du bor, er der aldrig særlig langt ud til vandet og de smukke kyster.Vi vil tage dig med om bord, lægge fra badebroen og sejle ud på havet. Den smukke Flensborg Fjord, der er et af Danmarks suverænt bedste sejlsportsområder, bliver vores klasseværelse, hvor vi vil lære dig om bagbord og styrbord, om læns og halvvind, læ og luv - og måske en enkelt sørøverhistorie eller to.Mest af alt vil vi dog give dig den unikke erfaring det er at være derude på fjorden, hvor der udover bøglernes skvulpen og vindens brise er stilhed og ro og næsten grænseløs frihed. Det er kun vinden, havet og os. Og det er noget af det bedste der findes. Faget er årstidsbestemt. Vi sejler derfor alt, hvad vi kan komme til fra august og ind til omkring slutningen af september. Ligesom vi sejler, hvis vejret er til det, fra april og til slutningen af opholdet i midten af juni. For at kunne deltage i havkajak skal du aflægge en svømmeprøve på højskolen.

Religionshistorie

Religionshistorie

Religion er vendt tilbage, siger mange i dag. Andre hævder, at den aldrig har været væk. At den fylder i tv-udsendelser og avisspalter er ubestrideligt, ligesom at den nok også findes der, hvor mennesker mest indædt hævder at have lagt den bag sig.Hvad gemmer der sig bag betegnelsen religion? Hvilke typer findes der og hvor kommer de fra? Faget vil have sit afsæt i jødedom og kristendom, og vil herfra bevæge sig ud i religionshistorien. Vi vil gå tilbage til religionernes udspring i oldtiden, følge deres spor gennem historien og blive klogere på myter, ritualer, tro og menneskesyn – samt hvorfor og hvordan religioner nogle gange brydes med hinanden. Faget vil dog ikke mindst være et holdningsfag, hvor vi vil reflektere over hvor vi selv står og tale åbent om det - for religion er grundlæggende for menneskers liv med hinanden i verden og derfor noget enhver bør reflektere over.

Kreativt værksted

Kreativt værksted

I Kreativt værksted får du mulighed for i to timer at forsvinde væk i et kreativt univers, hvor dine hænder og sanser kommer på arbejde, mens dit tankefulde hoved kan få sig et hvil. Sammen vil vi gå på opdagelse, undersøge og afprøve forskellige håndværksteknikker. I efterårsforløbet holder vi fokus på naturmaterialer. Sammengår vi på opdagelse i naturen for at finde naturmaterialer til brug i undervisningen. Vi kan binde kranse af naturmaterialer, binde juleneg til fuglene, flette mindre beholdere i nordisk flet/ barkflet samt lave små beviklede kurve af majsblade halm og siv. Selvfølgelig bliver der også tid til at skære græskar hoveder og flette julehjerter samt julestjerner og kræmmerhuse både i papir og bark inden jul. I vinterforløbet har vi fokus på genbrugsmaterialer. Her gentænker vi gamle teknikker og kaster os ud i at flette kurve af plisségardiner, gamle aviser eller strips. Vi kan eksperimentere med collage og skabe nye kunstværker af gamle tidsskrifter, glasskår, sten og og og! Vi kan vælge at male på sten, rulle bivokslys eller male med kaffe, te, saft mm. På solskinsdage er det oplagt at se, om vi kan finde kunstværker i strandens materialer. I forårs forløbet vil vi igen ud i naturen for art samle blomster og blade, der presses og derefter formes til collager og billeder. Vi kan flette med frisk pil i urtepotter, høste bark til barkflet, flette blomsterkranse samt genoptage teknikker og aktiviteter fra forrige forløb. Hvis du har lyst til at arbejde kreativt på en eksperimenterende, legende måde, hvor der ikke er et fastlagt facit for dit produkt, men hvor det at stimulere legen, processen og fantasien er målet i sig selv, så er kreativt værksted lige noget for dig.

Nordisk Gudeverden

Nordisk Gudeverden

Den nordiske mytologis omdrejningspunkt er kampen mellem aserne og jætterne. De repræsenterer to vidt forskellige livsprincipper: det konstruktive og det destruktive, det der skaber en orden og en mening, og det der nedbryder orden og mening. Vi skal på holdet diskutere, med udgangspunkt i myterne, hvad der i vores liv giver mening og orden. Der er desværre nok at tage fat på, vi oplever alle kriser både som enkeltmennesker, som folk og som verdensborgere. Vi kan fatte håb og hente inspiration i de nordiske myters ukuelige livsglæde og vitalisme og samtidig blive advaret imod opgivenhed og livsfjendtlighed. Gennem læsning og tolkning af myterne kan vi gennem samtalen nå frem til noget positivt og glædeligt.

Klaverundervisning

Klaverundervisning

Der er noget helt særligt ved at spille et instrument. Har du ikke før prøvet det, vil du opdage, at du pludselig har endnu et sprog, du kan udtrykke dig på. Vel at mærke et, der ingen ord har og der kan udtrykke, hvad ord ikke kan udtrykke. Musik kan være magisk og skabe stemninger, løfte os og fortrylle os. På Rønshoved Højskole kan du lære at spille klassisk klaver “fra bunden” eller forbedre de evner du måske i forvejen har. Undervisningen foregår som soloundervisning, hvor du får 20 minutter om ugen alene. På den måde får du mest muligt ud af timerne og kommer bag om stykkerne både teknisk, kunstnerisk og musikhistorisk. Men pas på: mange af vores elever har efter deres højskoleophold anskaffet sig et instrument, fordi de simpelthen blev afhængige af at spille klaver! For at få mest muligt ud af klaverundervisningen, skal du vælge det i minimum 12 uger.

Byg og Hyg

Byg og Hyg

Fæld et træ, plant et træ, byg et shelter, renover et hus, fræs en have, mal et skur, klip en hæk, anlæg fliser, lav et bål til haveaffald, eller tag dykkerbrillerne på sammen med din friske underviser og vedligehold vores badebro. Ja, i Byg & Hyg laver vi skam lidt af hvert. Frisk luft, bæredygtighed, gode fællesskaber og håndværksmæssig læring er temaerne for dette fag. Vi bygger – og vi hygger.Her lærer du at samarbejde med dine venner om store som små projekter både ude og inde, og samtidig erhverve ny viden og kompetencer i en masse forskellige håndværk.Du vil i faget blandt andet komme til at arbejde med:-          Sikkerhed på en arbejdsplads-          Håndtering af små og store maskiner-          Traktorkørsel-          Bæredygtige projekter-          Biodiverse projekterRønshoved Højskole ligger på et fire hektar stort naturrigt område ud til fjorden, og her er det kun fantasien som sætter grænser for udfoldelse. Selvom din underviser har lagt en plan for dagen, så har du lige så stor indflydelse på fremtidige projekter. Gode ideer er guld værd.Byg & Hyg er et fag for dig som trænger til luft fra de boglige fag, og som kunne trænge til et skulderklap og en masse succesoplevelser sammen med dine venner.Gennem tiden har højskolens elever bygget et shelter i smuk lærk, en kæmpe terrasse, renoveret skolens elev-diskotek ’Hulen’, og meget mere.Jeg glæder mig til at bygge og hygge med dig! 

Frivilligt program, der annonceres af vagtlæreren. Kunne f.eks. være en udflugt, en tur til Flensborg eller fordybelse i ugens fag i studiegrupper.

12

Frokost

13:30 - 15:35

Danmarkshistorie

Danmarkshistorie

Hvorfor er Danmark i dag, som det er? Er Danmark blot en tilfældig befolkning samlet i en tilfældig (velfærds-)stat som et resultat af sociale og materielle forhold, eller er der noget mere?På Rønshoved Højskole mener vi, det danske folk er et helt særligt folkeslag og har ligesom andre folkeslag vores egne myter, vores egen historie og vores egne symboler og karaktertræk, der samlet set gør danskerne til en fælles stamme. Det er ikke en selvfølge, at vi i dag kan læse aviser og bøger på dansk, se TV og internetindhold på dansk og synge danske sange. Andre folkeslag og sprog på størrelse med det danske er i tidens løb forsvundet og gået til grunde. Hvornår begyndte Danmark så at tage form? I geologisk forstand var det vel, da isen trak sig tilbage, men folkeligt og statsligt er det først meget senere. Vi vil begive os ud på en tidsrejse fra oldtiden over folkevandringstiden til vikingetid, middelalder og op til moderne tid. Her vil vi se, at Danmark har været noget andet end det, vi kender i dag: Nogle gange stort og mægtigt, en nordeuropæisk stormagt. Andre gange har landet været i knæ, på randen af tilintetgørelse. Ud af de mørkeste kapitler er kommet nye opblomstringstider. Men hvad er historien bag det Danmark, vi kender i dag? Det Danmark som både er en demokratisk nationalstat, og som gentagne gange rangerer blandt verdens lykkeligste, rigeste og mindst korrupte lande. Er man dansker eller indvandrer skal man også kende sin Danmarkshistorie. Det er afgørende for os moderne mennesker, at vi ikke er fremmede overfor vores egen kultur og historie i mødet med andre lande og kulturer. Vi forstår ikke vores samfund og vores kultur, hvis ikke vi har styr på centrale begivenheder i den spændende Danmarkshistorie.

Yoga og bevægelse

Yoga og bevægelse

Velkommen til Yoga og Bevægelse, et fag som fokuserer på nærvær og kropslighed. Yoga og bevægelse er opdelt i to dele:Yogadelen har fokus på afslapning, sved på panden, nærvær og muligheden for at forbinde kroppen, bevidstheden og åndedrættet. Vi forstår yoga som noget, der giver dig mulighed for at fokusere på dig selv og træne din bevidsthed i øjeblikket både i sindet og kroppen. Andre former for meditative praksisser kan også indgå, herunder mindfulness og åndedrætsøvelser.Vi vil i yogadelen forsøge at inkludere forskellige typer yoga og holde det på et niveau, så både nybegyndere og øvede, der ønsker at forsætte med at dyrke det på højskolen, kan deltage.Bevægelsesdelen er centreret omkring brugen af kroppen i fysisk aktivitet i bredeste forstand. Indholdet kan derfor variere meget, hvilket afspejles i de lærere, der står for faget. Temaerne og indholdet kan derfor variere fra fitness, løb, boldspil, alternative lege og helt til vinterbadning.Så hvis du er klar på at bruge din krop og sind, skal du vælge yoga og bevægelse!

Wagners musikdramaer

Wagners musikdramaer

Richard Wagner indtager en central rolle i 1800-talltes musikliv. Den måde han reformerede musikkens måde at være musik på lagde grundstenen for den senromantiske musik og tonalitetens krise og opløsning i starten af 1900-tallet. Samtidig har hans instrumentering og fabelagtige sans for dramatiske temaer inspireret generationer af komponister efter ham - filmmusik er utænkelig uden Wagners inspiration. Richard Wagner er dog samtidig en komponist, der ikke længere blot var håndværker, som tidligere generationer, men en intellektuel, der forholder sig til sin egen og andres musik, tidens politiske og filosofiske strømninger samt litterære og mytiske bevægelser.I dette fag vil vi nærme os nogle af Wagners gigantiske værker (Tetralogien "Der Ring des Nibelungen" varer hele 16 timer!) fra både musikalske, litterære, filosofiske og idehistoriske vinkler og åbne op for en del af repertoiret der er 'lukket land' for de fleste, men som gemmer på nogle vidunderlige værker. Spænd selen, for det bliver vildt!

Havkajak

Havkajak

At sejle kajak kan være en næsten magisk oplevelse: At glide igennem det stille klare vand, se livet under sig på fjordbunden i strandkanten, komme tæt på fuglene, og er man lidt heldig kan man også opleve marsvin boltre sig i vandet på nært hold. Rønshoved Højskole ligger smukt ud til Flensborg Fjord, som er ideel til kajak. Vi har den smukkeste natur med Okseøerne, som ligger kun 2 km fra højskolen. Dem sejler vi naturligvis ud til. Fjorden byder også på bugter og vige, som giver ly for vinden og bølger til trætte kajakroere. Desuden kan man krydse grænsen over til den højtravende Holnæs klint i Sydslesvig. Vi hopper i våddragterne og arbejder mere specifikt med kajakteknikker. På kajakholdet skal alle lære forskellige kæntrings- og redningsteknikker, som er nødvendige for at kunne stå til søs. Når vejret byder på de højeste bølger, er det sjovest, for så skal vi ud at ’surfe’ i kajakkerne. Til gengæld giver det nogle fede oplevelser og mulighed for flotte ture på Flensborg Fjord. Faget er årstidsbestemt. Vi ror kajak fra april til oktober. Det forventes, at du er en god svømmer. Vi foretager en svømmetest, inden undervisningen begynder.Faget er årstidsbestemt. Vi sejler derfor alt, hvad vi kan komme til fra august og ind til omkring slutningen af september. Ligesom vi sejler, hvis vejret er til det, fra april og til slutningen af opholdet i midten af juni.For at kunne deltage i havkajak skal du aflægge en svømmeprøve på højskolen.

Forstå Ukraine

Forstå Ukraine

 Krigen i Ukraine kan med rimelighed tolkes som en brat opvågning for Vesten og i særdeleshed Europa. I mange år har de europæiske regeringer troet, at samhandel med russerne på sigt ville betyde, at Europas og Ruslands interesser ville nærme sig hinanden og dermed vil kilden til fremtidige konflikter og krige ikke mere eksistere. Ånden fra 1989, hvor kommunismen brød sammen, betød måske, at Vesten blev for optimistisk på egne vegne og på den vestlige samfundsmodel. Krigen i Ukraine er en grim påmindelse om, at ikke alt er fred og fordragelighed i relationen mellem Europa og Rusland. Er vi ved at opleve en ny Kold Krig, som vi så det i tiden mellem 1949-1989? Hvilke strategier skal Europa forfølge i forhold til Rusland i fremtiden?Faget vil starte op som beskrevet, men vi vil efter input fra dig, brede det mere ud så vi kan diskutere og behandle andre emner og problemstillinger som interesserer dig. Du vil derfor være medbestemmende i hvilken retning faget, skal bevæge sig hen. 

Havebrug

Havebrug

Få beskidte fingre og gå en grønnere fremtid i møde. Med faget her, ønsker vi at guide dig et stort skridt videre mod en bæredygtig fremtid. Du får fyldt rygsækken op med forskellige tips, tricks og viden om dyrkning af grøntsager og urter til eget forbrug. Lige til at tage med hjem og fortsætte med at anvende hjemme på altanen eller i højbedet. Vi mener bogstaveligt talt tage med hjem. Idet vi undervejs i forløbet skaber en mobil have, du kan tage med hjem. Evt. i form af en krukke, måske en du selv laver i keramik, eller en have-taske af stof som du evt. selv syr i et af vore andre fag.

I højskolens have er der god plads, og mulighed for at vi kan eksperimentere både med dyrkning i bed og i drivhus. Desuden vil vi eksperimentere med dyrkning af svampemycelium i kaffegrums og andre medier.

Hebraisk

Hebraisk

Hebraisk er et kultursprog og en sproglig udfordring ud over det sædvanlige. Såvel sproget som kulturen er i højsædet, når Rønshoved Højskole udbyder faget, for vi udbyder ikke hvilke som helst sprog; hebraisk er Bibelens sprog, det jødiske folks sprog og dermed en væsentlig nøgle til den vestlige verdens åndsarv og kulturhistorie. Hebraisk lyder fremmedartet, ser eksotisk ud og har gennem sit lange liv opsamlet slang, sprogblomster og fyndord fra omtrent alle de lande og kulturer, i hvilke hebraisk har ledsaget det jødiske folk gennem deres historie. Faget indfører til grundlæggende hebraisk sprog, såvel mundtligt som skriftligt, og introducerer ikke mindst til bibelske og jødiske kultur, religion og historie uden hvilken vi ikke kan forstå Europa.Hebraisk er en fortælling i sig selv – tal med!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Sejlads

Sejlads

Danmark er omgivet af hav. Uanset hvor i landet du bor, er der aldrig særlig langt ud til vandet og de smukke kyster.Vi vil tage dig med om bord, lægge fra badebroen og sejle ud på havet. Den smukke Flensborg Fjord, der er et af Danmarks suverænt bedste sejlsportsområder, bliver vores klasseværelse, hvor vi vil lære dig om bagbord og styrbord, om læns og halvvind, læ og luv - og måske en enkelt sørøverhistorie eller to.Mest af alt vil vi dog give dig den unikke erfaring det er at være derude på fjorden, hvor der udover bøglernes skvulpen og vindens brise er stilhed og ro og næsten grænseløs frihed. Det er kun vinden, havet og os. Og det er noget af det bedste der findes. Faget er årstidsbestemt. Vi sejler derfor alt, hvad vi kan komme til fra august og ind til omkring slutningen af september. Ligesom vi sejler, hvis vejret er til det, fra april og til slutningen af opholdet i midten af juni. For at kunne deltage i havkajak skal du aflægge en svømmeprøve på højskolen.

Sociologi og politisk teori

Sociologi og politisk teori

Vælger du samfundsvidenskab på Rønshoved højskole, står du stærkt, hvis du vil studere statskundskab, samfundsvidenskab og psykologi. Sociologien er et vildt spændende fag inden for samfundsvidenskaberne. Du vil uundgåelig komme til at se på samfundet på en ny og overraskende måde ved mødet med sociologien. Hvorfor mener samfundsfilosoffen og musikteoretikeren Theodor Adorno f.eks. at der er en sammenhæng mellem væmmelsen ved anvendelse af fremmedord og fascismen? Hvorfor kan det autoritære menneske ikke li’ fremmedord? Hvorfor går moralismen hånd i hånd med kapitalismen og afkristningen af samfundet? Er moralismen et gensvar på, at kristendommen mister terræn i det moderne? Er moralismen og new-age det moderne menneskes metafysik? Hvorfor blev storbymennesket bjergtaget af den totalitære nazisme i Tyskland i 30’erne og provinsen fascineret af det småborgerlige i nazismen? Hvorfor var der i øvrigt flere kvinder, der stemte på Hitler end mænd? Hvorfor var arbejderklassen immune over for nazismen? Hvorfor var akademikerne overrepræsenteret i nazismen i forhold til deres antal i samfundet? Og hvorfor er Marx relevant for det borgerlige menneske? Hvorfor er sønderjyderne så EU begejstrede, samtidig med at de stemmer på DF? Hvorfor betragter sønderjyderne og provinsen københavnerne som yderliggående sværmere politisk? Ja, farlige for demokratiet? Og hvorfor bliver københavnerne provokeret over, at sønderjyderne og vest-sjællænderne stemte massivt på DF ved folketingsvalget? Hvorfor ser vi danskere så forskelligt på Danmark. Er det danske samfund i det hele taget så homogent, som vi tror. Ja, hvorfor er Mazda den foretrukne bil for dem, der stemmer på Venstre? Hvorfor vælger de kulturradikale derimod de avancerede Citroen’er med luftaffjedring? Hvorfor signalerer biler, hvem du er? Hvorfor er Indre Mission en centrum-venstre bevægelse politisk og det grundtvigske en national- og borgerlig position? Er der en sammenhæng mellem Elbæks, Alternativets og Trumps vælgere?Sociologien provokerer vedtagne konventioner og fordomme. Derfor sker der noget særligt, når vi har sociologi. Diskussionerne breder sig fra klasselokalet til hele skolen. Der bliver diskuteret på en ny måde.

Oldgræsk

Oldgræsk

Den tyske filosof Martin Heidegger har sagt, at tysk og græsk er de sprog, man tænker bedst på. A.N. Whitehead tilføjede, at den europæiske filosofiske tradition består af en række fodnoter til Platon. Sandt er det i al fald, at store tænkere som netop Platon og Aristoteles har tænkt, talt og skrevet på græsk, og det er ikke mindst denne græske tænkning, der har været toneangivende over lange stræk af idehistorien, ligesom politisk tænkning, drama og matematik også tager deres begyndelse i Grækenland.Oldgræsk er mytesangernes, logikernes, filosoffernes og evangelisternes sprog. Vi lægger ud med at lære alfabetet, den grundlæggende grammatik og vil sideløbende læse tekster og lave skriftlige øvelser tilpasset vores niveau.Interesserer du dig for sprog, filosofi, religion eller naturvidenskab, så er græsk udgangspunktet – resten er fodnoter.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Friluftsliv

Friluftsliv

Friluftsfagets ypperste formål er at give dig gode færdigheder, samt skærpe dine sanser ude i naturen. Vi skal ud og være nysgerrige, og vi skal mærke den natur, vi har lige udenfor vores hoveddør. Vi vil sammen, gennem aktiviteter og samtaler, få en bedre forståelse for, hvordan friluftsliv som begreb og menneskets syn på naturen har forandret sig gennem tiden. Vigtigst af alt, uanset erfaring, kan alle være med til friluftsliv på Rønshoved Højskole. Om du er nybegynder eller gammel spejder, så har vi plads til dig.  Glæd dig til et fag, hvor der vil være fokus på: Begrebet “tør - varm - mæt”Bushcraft Fællesskab og sammenholdOvernatningsture Mad i det fri  Faget udbydes i forårsskemaet (april-juni) og i efterårsskemaet (august-december).

Aktuel debat

Aktuel debat

I Aktuel Debat arbejder vi ud fra den erfaring, at man bliver et helt og modent menneske, når man samtaler og debatterer med sine medmennesker. Vi vil i Aktuel Debat forsøge at samtale og debattere om de emner, der optager dig allermest. Emnerne kan derfor være mange og meget varieret. Emner kan f.eks. være, hvordan vi redder vores klima og jord, hvordan vi sikrer en fredeligere og mere retfærdig verden, hvorfor synes ungdommen i dag at være mere stresset og usikker end tidligere generationer af unge mennesker? Ja, emnerne er mange, og det er op til dig at være med til at sætte dagsordenen for faget. Du deltager ikke i en konkurrence, men derimod i en proces, hvor du træner din evne til at debattere og lave et godt argument for din sag. Her skal ikke udnævnes vindere og tabere. Vi skal i trygge rammer være sammen og forsøge at få erfaringer i at samtale og debattere med hinanden i gensidig respekt. Vi vil derfor også være åbne for, at vi kan udfordre hinandens argumenter og synspunkter, for det er kun gennem denne udfordring, at vi kan lære noget og bringe det videre i vores liv.

15:35

Eftermiddagskaffe

15:50-17:55

Vandre og fortællinger

Vandre og fortællinger

Faget er en rejse, en vandring, ind i Slesvigs historie. Fra den lille lokale historie omkring Rønshoved til den store fortælling om Slesvigs rolle i den danske og europæiske historie. Vi starter således med den konkrete lokale historie og bevæger os ud i den store europæiske historie. Vi kombinerer to væsentlige ting, det at gå i naturen sammen med andre mennesker, tale, lytte, til det der omgiver en. Alt dette kombineres med en fortælling om vores egn og dens historie. Vi rodfæster vores oplevelser gennem fortællingen om områdets historie. Vi går i et område der er så rig på natur og historie, at det næppe findes mage andre steder i Danmark. Vi vil opleve kombinationen af skov og strand, der næppe kan opleves så intenst og smukt som langs Flensborg Fjord. Det er ikke tilfældigt at Eckersberg havde sit ophav i Sønderjylland og dens næsten nationalromantiske natur.Vi går forskellige ruter omkring højskolen, og specielt Gendarmstien og undervejs fortælles der en historie, der relaterer sig til Slesvigs historie. Ruterne har en længde på omkring 5 kilometer, alle kan være med!

Havkajak

Havkajak

At sejle kajak kan være en næsten magisk oplevelse: At glide igennem det stille klare vand, se livet under sig på fjordbunden i strandkanten, komme tæt på fuglene, og er man lidt heldig kan man også opleve marsvin boltre sig i vandet på nært hold. Rønshoved Højskole ligger smukt ud til Flensborg Fjord, som er ideel til kajak. Vi har den smukkeste natur med Okseøerne, som ligger kun 2 km fra højskolen. Dem sejler vi naturligvis ud til. Fjorden byder også på bugter og vige, som giver ly for vinden og bølger til trætte kajakroere. Desuden kan man krydse grænsen over til den højtravende Holnæs klint i Sydslesvig. Vi hopper i våddragterne og arbejder mere specifikt med kajakteknikker. På kajakholdet skal alle lære forskellige kæntrings- og redningsteknikker, som er nødvendige for at kunne stå til søs. Når vejret byder på de højeste bølger, er det sjovest, for så skal vi ud at ’surfe’ i kajakkerne. Til gengæld giver det nogle fede oplevelser og mulighed for flotte ture på Flensborg Fjord. Faget er årstidsbestemt. Vi ror kajak fra april til oktober. Det forventes, at du er en god svømmer. Vi foretager en svømmetest, inden undervisningen begynder.Faget er årstidsbestemt. Vi sejler derfor alt, hvad vi kan komme til fra august og ind til omkring slutningen af september. Ligesom vi sejler, hvis vejret er til det, fra april og til slutningen af opholdet i midten af juni.For at kunne deltage i havkajak skal du aflægge en svømmeprøve på højskolen.

Tekstil og håndarbejde

Tekstil og håndarbejde

I ”Tekstil og håndarbejde” er der ingen grænser for, hvor kreativiteten kan bære dig hen. Måske kunne du tænke dig at sy en kjole i bobleplast, hækle sutsko af et par gamle jeans eller måske noget helt tredje - Så har vi plads til dig!Og hvis du ønsker at lære at begå dig i forskellige klassiske former for håndarbejde, og nyder at skabe noget unikt og spændende med egne hænder, er dette fag også noget for dig.  Du vil komme bag om håndarbejdets historie og dermed bagom tekstilernes historie og hvilken betydning, det har for moderne trends i dag. Sønderjylland er et område i Danmark, hvor særlige mønstre og designs er opstået. F.eks. vil du besøge Tønder kunstmuseum, kniplingernes hjemsted, og aflure deres mønstre og former, eller måske vil du besøge Noldes museum og blive inspireret af hans mange smukke farver - Derefter vil du se, hvordan du kan overføre det til nye tekstiler i dag, og du vil lære at inkorporere mange forskellige teknikker i dit helt eget unikke design.  Faget giver mulighed for fordybelse og ro. Og sidst, men ikke mindst, vil faget skabe sammenhold gennem alles kreative processer.

Mindretallenes Europa

Mindretallenes Europa

I dag udfordres Europa og de europæiske lande af mange forskellige mindretal med hver deres dagsordener. Hvordan forholder de europæiske lande og EU sig til udfordringerne fra nationale/etniske mindretal, religiøse grupperinger og andre mindretalsbevægelser som woke og LGBT mv?

Er det en trussel mod sammenhængskraften i Europa eller blot en berigelse af et kontinent, hvor EU’s motto er ’forenet i forskellighed’?

Dansk kultur og samfund

Dansk kultur og samfund

Faget henvender sig først og fremmest til vore udenlandske elever, men alle er velkomne. Undervisningssprog er engelsk.Når man kommer til et nyt land, er man nysgerrig og ivrig efter at lære mere om dets kultur, musik, litteratur, historie, sociale skikke osv. Hvordan tænker disse mennesker? Dette fag vil give en bedre forståelse af dansk kultur og samfund. Vi vil tale om vigtige personer og begivenheder i dansk historie samt fænomenet "Hygge" og alle de mange danske traditioner. Vi vil se på indflydelsesrige kulturskikkelser, og få mulighed for at blive udfordret på egne personlige fordomme om den høje, blonde, bacon-spisende dansker, der elsker at betale 60 procent i skat!Og sidst men ikke mindst vil du lære at forstå folkehøjskolens historie og kultur og forstå vigtigheden, som denne institution stadig har i dag i Danmark.

Bogruppemøde

Bogruppemøde

Bogruppemødet er der, hvor vi kan udveksle informationer vedrørende vores dagligdag på højskolen. Det er et bindeled mellem lærerne og forstanderne og eleverne. Det er stort og småt, der tales om ved bogruppemødet.

Friluftsliv

Friluftsliv

Friluftsfagets ypperste formål er at give dig gode færdigheder, samt skærpe dine sanser ude i naturen. Vi skal ud og være nysgerrige, og vi skal mærke den natur, vi har lige udenfor vores hoveddør. Vi vil sammen, gennem aktiviteter og samtaler, få en bedre forståelse for, hvordan friluftsliv som begreb og menneskets syn på naturen har forandret sig gennem tiden. Vigtigst af alt, uanset erfaring, kan alle være med til friluftsliv på Rønshoved Højskole. Om du er nybegynder eller gammel spejder, så har vi plads til dig.  Glæd dig til et fag, hvor der vil være fokus på: Begrebet “tør - varm - mæt”Bushcraft Fællesskab og sammenholdOvernatningsture Mad i det fri  Faget udbydes i forårsskemaet (april-juni) og i efterårsskemaet (august-december).

Udendørs fodbold

Udendørs fodbold

FodboldKan du lide at spille fodbold? Eller har du måske brug for en afveksling fra skolens fitnessrum? Her på Rønshoved Højskole tilbyder fredagens vagtlærer fodbold som vagtlærertilbud. Her får man mulighed for at spille fodbold i skolens egen idrætshal. Når vejret er godt, gør vi selvfølgelig brug af skolens græsplæner og rykker udenfor. Her spiller vi med alle, der har lyst!

18

Aftensmad

19 - 21

Filmzonen

Filmzonen

Fagets udgangspunkt er, at filmmediet ikke kan reduceres til ren underholdning. Filmmediet er i allerhøjeste grad en rejse i menneskets eksistens og psykologi. Nogle gange er denne rejse grum og uhyggelig, nogle gange intellektuelt udfordrende og andre gange kalder den på den eftertænksomme latter og glæde. Udgangspunktet for udvælgelsen af film er simpelt, de skal være gode! Det betyder også at vi kommer til at se flm fra hele verden, ikke kun engelsksprogede film! Det er film, hvor der ikke hersker tvivl om deres kunstneriske kvaliteter, og netop derfor skal de vises i faget.Underviseren vil inden filmfremvisningen holde et lille oplæg og introducere filmen, dens temaer, dens virkemidler, dens instruktør og skuespillere m.v.

Brætspil og Dansk sprogcafé

Brætspil og Dansk sprogcafé

Brætspil Her på højskolen elsker vi at spille brætspil! Derfor er det også så heldigt, at elevernes opholdsrum, Folkvang, har mange forskellige spil at byde på. Vores udvalg indeholder alt fra Varulv og Hint til Skip-bo og Settlers. Om mandagen giver vi derfor mulighed for at spille brætspil i fællesskab. Vi tager os noget kaffe og kage og prøver sammen forskellige brætspil af og benytter måske lejligheden til at få en snak med én, man ikke har haft så meget at gøre med endnu.Dansk SprogcaféSom supplement til vores undervisning i dansk for udlændinge, tilbyder vi alle udenlandske elever mulighed for at komme det danske sprog nærmere i praksis. Vi skal forsøge at tale dansk med hinanden og øve os i at bruge det danske sprog til den hverdag, der er på højskolen.

Tegning og Engelsk samtale

Tegning og Engelsk samtale

TegningNogle lærer at tegne fra barnsben og holder fast hele livet. Andre har ikke længere tid til det, efter de er blevet voksne. Og andre har aldrig kunnet, men har altid ønsket sig muligheden for at prøve det af. Om tirsdagen er der mulighed for at forsøge sig med denne kunstform og udforske sin kreative side, uanset om man har tegnet hele livet eller er nybegynder. Vi skal lade os inspirere og tegne, hvad vi har lyst til - om man vil tegne landkort, portrætter eller forsøge sig udi at tegne landskaber, får man her chancen for at gribe til den spidse blyant.Engelsk samtaleHvis du gerne vil føle dig mere sikker i dit engelske, tilbyder vi om tirsdagen Engelsk samtale. Vi øver os i fællesskab i at bruge det engelske sprog til almindelig samtale. Engelsk er et af de vigtigste sprog at kunne, især til at kommunikere med udlændinge fra hele verden, og derfor sætter vi især fokus på at konversere til dagligdagsbrug.

Volleyball

Volleyball

I volleyball lærer du vigtigheden i at arbejde sammen, du kan ikke vinde spillet alene. Volleyball er også et smukt spil. Når slagene er gode, kommunikationen er der og alle spiller sammen, går alting op i en højere enhed og du kan ikke andet end at blive betaget over en god bold, om du vandt pointet eller ej.  Vi vil i undervisningen både gå i dybden med at træne teknikker og lave øvelser, både alene og i små og store grupper. Du vil både blive trænet som en del af holdet og få individuel hjælp, på præcis det niveau du her. Vi forbereder os også på den traditionsrige, årlige turnering: Rønshoved Højskoles volleyballweekend, hvor nuværende lærere og elever dyster med gamle elever Om du har spillet volley i mange år, eller aldrig før har rørt en bold, er det plads til dig på holdet. Du får både god træning og massere af sjov med dine medspillere.

Poesi og Tysk

Poesi og Tysk

PoesiKan du lide at skrive poesi? Om det er lejlighedssange, inderlige, moderne digte, politisk poesi eller pasticher over klassiske digteres værker, er du velkommen til vores vagtlærertilbud Poesi. Her kan du forsøge at give dig i kast med ordenes kunst og udforske din digteriske side. Du kan også selv medbringe noget lyrik, hvis du vil, og bruge lejligheden til at nyde de største poeters skrifter. Kom og vær med onsdag aften, for poesi er ikke så skræmmende, som det ser ud, og det er ikke blot en kunst for de udvalgte genier - det er en kunst til glæde for os alle!TyskHvis du har lyst til at øve dit tyske, kan du komme ned og deltage i Tysk som vagtlærertilbud. Højskolen ligger jo i grænseegnen, lige ud til den smukke Flensborg Fjord, og af samme årsag har vi en svaghed for tysk sprog og kultur på højskolen. Kom og deltag, så kan du bruge det i praksis, når du tager ned til Flensborg syd for grænsen eller skal på ferie med familien.

Kulturaften med højskolesang

Kulturaften med højskolesang

Kulturaftenerne er den aften hvor vi i fællesskab har fokus på et kulturelt emne i bredeste forstand. Det kan være at vi inviterer en foredragsholder, en debattør eller en kunstner. Vi vil også tage til koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester i Sønderborg eller måske invitere et band ind på skolen. Disse møder giver os energi, noget at tænke over noget at leve på. Selvfølgelig tager vi også højskolesangbogen frem for om noget giver sangen os et fællesskab og en musisk-poetisk dimension på tilværelsen.

Fredagstime

Fredagstime

Hver fredag lige efter aftensmaden mødes eleverne med vagtlæreren for weekenden for at snakke om, hvilke fælles aktiviteter og tilbud, der er den pågældende weekend. Både elever og lærere kan komme med forslag. Det kan f.eks. være at spille volleyball, se en film sammen eller måske debattere et særligt aktuelt emne, der optager eleverne.

Strikoghyg og Fitness

Strikoghyg og Fitness

Strik og hygPå Rønshoved Højskole har man rig mulighed for at udfolde sig kreativt. En måde, man i årtusinder har gjort det på er at arbejde med tekstiler. I Strik og hyg giver vi om fredagen mulighed for at strikke eller hækle om aftenen. Her er både mulighed for at deltage for de garvede og for nybegynderne, så kan man lære af hinanden og af vagtlæreren.. Samtidig drikker vi kaffe eller te, spiser måske et lille stykke kage og hygger os med at afprøve tekstilarbejdet.FitnessHvis du kan lide at løfte vægte og dyrke motion, er du heldig. Vi har nemlig på skolen et dejligt fitnessrum nede ved siden af  idrætshallen. Om fredagen tilbyder dagens vagtlærer derfor en chance for at dyrke fitness. Det er svært at sætte tiden af til at dyrke motion, og fitnesscentrene rundt om i landet har mange abonnenter, som den næppe ser mere end én gang hver tredje måned. Man kan bruge dette tilbud som anledning til at få brugt kroppen - det er jo dejligt, når man først er i gang.

"Hulen" åbner

Aftenkaffe

Aftenkaffe

Efterårsskolen 2024


19.8.-15.12.24

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

8-9

Morgenmad

Brunch 10-11

9 - 9:30

Morgensamling

9:55 - 12

Europa – hvad nu?

Europa – hvad nu?

Siden murens fald i 1989 herskede der med få undtagelser fred på vores gamle krigshærgede kontinent indtil 24. februar 2022. Ruslands invasion af Ukraine markerer måske et vendepunkt i Europas nyere historie. Et gammelt kontinent, der har haft en central placering i hele verdens historie, skal nu finde sine ben at stå på i fremtiden. Hvilken betydning får Brexit på længere sigt? Hvad sker der, hvis Trump bliver genvalgt – kan Europa stadig regne med USA, og kan amerikanerne regne med os? Hvad sker der i EU og NATO (?), hvis magtbalancen flyttes fra de ’gamle drenge’ i klassen, Tyskland og Frankrig, mod en koalition af central- og østeuropæiske lande med Polen i spidsen? Hvordan skal Europa forholde sig til Tyrkiet og den vedvarende flygtningekrise? Og har de europæiske lande nogle svar, når de kommer til klima og energi, tech-giganterne og Kinas vej til global stormagtsstatus, og mange andre spørgsmål kan stilles.

Kort og godt: Europa – hvad nu?

Tysk

Tysk

Tysk har i mange år haft ry for at være et kedeligt og snerpet grammatikfag, som gamle damer med knold i nakken terpede med eleverne. Dette billede er heldigvis ved at ændre sig, efterhånden som flere og flere finder ud af de spændende (undergrunds-)kulturer, der findes i Tyskland, og hvor mange trends, vi får fra vore naboer mod syd. Tysk er kort sagt ved at blive “in”.Her på højskolen vil du opdage, at tysk ikke kun er grammatik, men også sjov. Vi bruger sproget på mange forskellige måder og lærer på samme tid noget om Tyskland og tyskerne. Vi taler, vi leger, vi skriver og vi kører til Tyskland - Flensborg, den flotte handelsby, ligger kun 15 km fra højskolen, så du kan afprøve alt det, du lige har lært.Faget kan også fungere som lektiefag, hvis du tager fag på AVU eller HF på det lokale VUC samtidig med dit højskoleophold. At kende dit nabolands sprog, kan du altid bruge – også på din næste rejse - og til at tale med nogle af de mange turister, der kommer hertil fra Tyskland.

Se hvordan vi underviser fag på Rønshoved Højskole

Byg og Hyg

Byg og Hyg

Fæld et træ, plant et træ, byg et shelter, renover et hus, fræs en have, mal et skur, klip en hæk, anlæg fliser, lav et bål til haveaffald, eller tag dykkerbrillerne på sammen med din friske underviser og vedligehold vores badebro. Ja, i Byg & Hyg laver vi skam lidt af hvert. Frisk luft, bæredygtighed, gode fællesskaber og håndværksmæssig læring er temaerne for dette fag. Vi bygger – og vi hygger.Her lærer du at samarbejde med dine venner om store som små projekter både ude og inde, og samtidig erhverve ny viden og kompetencer i en masse forskellige håndværk.Du vil i faget blandt andet komme til at arbejde med:-          Sikkerhed på en arbejdsplads-          Håndtering af små og store maskiner-          Traktorkørsel-          Bæredygtige projekter-          Biodiverse projekterRønshoved Højskole ligger på et fire hektar stort naturrigt område ud til fjorden, og her er det kun fantasien som sætter grænser for udfoldelse. Selvom din underviser har lagt en plan for dagen, så har du lige så stor indflydelse på fremtidige projekter. Gode ideer er guld værd.Byg & Hyg er et fag for dig som trænger til luft fra de boglige fag, og som kunne trænge til et skulderklap og en masse succesoplevelser sammen med dine venner.Gennem tiden har højskolens elever bygget et shelter i smuk lærk, en kæmpe terrasse, renoveret skolens elev-diskotek ’Hulen’, og meget mere.Jeg glæder mig til at bygge og hygge med dig! 

Filosofi

Filosofi

Filosofi er en kampsport for herrer og modige kvinder. Vi kan kalde det at filosofere - sublimeret raseri. Raseriet kommer til udtryk de steder, vi mødes. I spisesalen og hulen, hvor vi fester lørdag aften. Faget skaber således ikke harmoni og konsensus. Al sædvane-tænkning bliver udfordret. Du har derfor brug for at gå til psykologi-timerne på Højskolen, når du har valgt filosofi.Filosofien introducerer os til at forstå verden, humanismen, videnskaberne og religionen. Hvordan tænker vi? Hvad er vores grundlagstænkning? Er vi bevidste om, hvilken tænkning vi har? Ved vi, hvilket fundament fagene hviler på? Når vi læser videre på universitetet, er det centralt at vide, hvilket grundlag videnskaben er baseret på. Filosofien stiller og svarer på spørgsmål. Den vender ofte dagligdagens konventioner og forestillinger på hovedet, så vi kan begynde at tænke forfra uden gelænder. Det drejer sig om at blive et med de filosofiske tænkere og herefter tage kritisk afstand til det, man har været et med. Filosofien kan, når den er bedst, søge afklaring og give nye forståelsesformer og en tro på ens argumenters holdbarhed.Vi behandler de klassiske problemer som erkendelsens troværdighed, dualismen, materialismen og idealismen. Vi begynder med Platon, Aristoteles, og ender måske med Nietzsche, Kierkegaard eller Heidegger. Holdets nerve bestemmer hvilken retning, vi skal tage. Om vi er til Immanuel Kant, Ludwig Wittgenstein eller Hannah Arendt, eller noget helt femte. De som har påtænkt at studere på et universitet, uanset fag, har nytte af filosofi.

Oldgræsk

Oldgræsk

Den tyske filosof Martin Heidegger har sagt, at tysk og græsk er de sprog, man tænker bedst på. A.N. Whitehead tilføjede, at den europæiske filosofiske tradition består af en række fodnoter til Platon. Sandt er det i al fald, at store tænkere som netop Platon og Aristoteles har tænkt, talt og skrevet på græsk, og det er ikke mindst denne græske tænkning, der har været toneangivende over lange stræk af idehistorien, ligesom politisk tænkning, drama og matematik også tager deres begyndelse i Grækenland.Oldgræsk er mytesangernes, logikernes, filosoffernes og evangelisternes sprog. Vi lægger ud med at lære alfabetet, den grundlæggende grammatik og vil sideløbende læse tekster og lave skriftlige øvelser tilpasset vores niveau.Interesserer du dig for sprog, filosofi, religion eller naturvidenskab, så er græsk udgangspunktet – resten er fodnoter.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge er nøglen til at lære Danmark at kende: Vi vil sammen tage livtag med det danske sprog, både med hensyn til grammatik og udtale (fonetik), men vi vil også tale sammen om det danske samfund og følge op på dagens morgensamlinger, hvis der er behov for at forstå særlige begreber, som for eksempel ’dannelse’, ’hygge’ og ’folkelighed’, som vanskeligt lader sig oversætte til engelsk. Vi vil også søge at lære situationsbestemte sætninger, så du hurtigt får mulighed for at bruge det dansk, du lærer, sammen med dine danske med-elever. Dansk er sjovt sprog, som har sine lette og svære sider, men det åbner op for hele den nordisk-skandinaviske verden!

Keramik

Keramik

Gå en tur langs stranden, med start ved foden af højskolens grund, der går helt ud til vandet. Du vil hurtigt lægge mærke til de mange skærver i gule, røde og orange nuancer, der ligger tæt mellem stenene i vandkanten. Skår og fejlbrændte mursten ligger med slebne runde flader som lysende minder i vandkanten.Det vidner om teglindustriens storhedstid i området. Omkring år 1900 lå der ikke mindre end 62 teglværker langs Flensborg fjord. Mindre end 15 km fra skolen står de to sidste teglværker tilbage. Cathrinesminde teglværk, der nu står bevaret som museum, og Egernsund Wienerberger, der med en kapacitet på 25 000 000 sten er i fuld drift, som Nordens største teglvirksomhed. Klos op ad dette vakuum mellem fortid og nutid ligger Rønshoved Højskole.Med historien i bevidstheden, byder vi med stolthed elever velkommen indenfor i keramikkens sanselige verden. Velvidende at det kræver teknik og færdighed at bearbejde lerets alsidige og unikke væsen, så det med rigtig formgivning og brænding kan overleve i årtusinder. På Rønshoved har du mulighed for at vælge flere på hinanden følgende undervisningsforløb i keramik. Du har således mulighed for at dygtiggøre dig over en længere periode og dykke langt ned i keramikkens univers.I skolens lyse velindrettede keramikværksted med god plads, drejeskiver, ovn og raku ovne. Kan du prøve kræfter med fremstilling af skåle, fade, vaser, skulpturer og kopper.Indholdet i faget er lige så plastisk som leret i sig selv. Undervisningsplanen for modulet, tager udgangspunkt i elevernes ønsker og forventninger. På den måde har du indflydelse på indholdet i undervisningen.Du støttes til vedblivende at fastholde arbejdsprocessen hen imod dine satte mål. Gennem forløbet præsenteres du for forskellige teknikker, der tjener som inspiration og metode, for at du kan nå de satte mål ad forskellige veje.Du kommer til at stifte bekendtskab med tæske-æsker, pølseteknik, pladeteknik, kvætsning, drejning, modellering, glasering, begitning, for-glødning, glasurbrand og raku brand. Derudover krydres undervisningen med inspirations besøg hos lokale keramikere.Vi lægger meget vægt på, at der i undervisningen også er ro til udvikling gennem fordybelse.

Matematik

Matematik

Matematik er et gammelt åndsfag, der har hørt højskolerne til helt tilbage til 1844. Faget er ikke naturvidenskabeligt, men humanistisk, og undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger og ønsker, ligesom den vil belyse både de erkendelsesteoretiske og de kulturbærende aspekter ved faget.Vi sigter mod en dygtiggørelse i de faglige discipliner på de gymnasisale A,B, og C niveauer.Her er altså faget, hvor du får eksperthjælp til at forbedre dit gymnasiale matematikniveau. Vi får dig tilmeldt fjernundervisning på et VUC, så du kan gå til HF-eksamen, når højskoleopholdet er slut.Du får så herigennem dine officielle opgaver. Opgaverne løses i timerne her på højskolen sammen med vores matematiklærer. En ordning mange elever har været igennem med meget flotte resultater.Du får op til fire timers hjælp med din lærer om ugen. Herudover skal du være opmærksom på selv eller i studiegrupper at skulle arbejde mere for at nå dit mål.

HF Enkeltfag

HF Enkeltfag

Du har nu muligheden for at kombinere dit højskoleophold med et eller højst to HF-fag. Vi laver så et kombineret højskole- og fjernstuderende skema til dig.Måske har du ikke en fuld HF/studentereksamen, eller måske vil du bare dygtiggøre dig. Få denne kompetence med dig, mens du er på højskole. Du kan få op til 15 timers kompetencegivende undervisning og samtidig gå på vores højskole.Vi har rigtig god erfaring med, at du er tilmeldt et VUC-center som fjernstuderende. Det betyder, at du hver uge får en opgave via nettet. Du laver den, eventuelt med hjælp fra os. Det hele ender så med, at du går til eksamen. Sådan kan det gøres.I nogle af fagene har vi også undervisning her på skolen, som støtter dig. Det drejer sig især om dansk, engelsk, matematik, fysik og kemi, da det er de fag, som er mest efterspurgte.Send gerne en mail til Nina Kjærhus - vores viceforstander - på forstander@ronshoved.dk. Hun kan hjælpe dig, hvis du har yderligere spørgsmål.Har du brug for hjælp til at melde dig til som fjernstuderende så kontakt vores kontorleder Thore Jensen på telefon 7460 8318 eller på email: thore@ronshoved.dk. Han vil så guide dig igennem processen.

Kreativt værksted

Kreativt værksted

I Kreativt værksted får du mulighed for i to timer at forsvinde væk i et kreativt univers, hvor dine hænder og sanser kommer på arbejde, mens dit tankefulde hoved kan få sig et hvil. Sammen vil vi gå på opdagelse, undersøge og afprøve forskellige håndværksteknikker. I efterårsforløbet holder vi fokus på naturmaterialer. Sammengår vi på opdagelse i naturen for at finde naturmaterialer til brug i undervisningen. Vi kan binde kranse af naturmaterialer, binde juleneg til fuglene, flette mindre beholdere i nordisk flet/ barkflet samt lave små beviklede kurve af majsblade halm og siv. Selvfølgelig bliver der også tid til at skære græskar hoveder og flette julehjerter samt julestjerner og kræmmerhuse både i papir og bark inden jul. I vinterforløbet har vi fokus på genbrugsmaterialer. Her gentænker vi gamle teknikker og kaster os ud i at flette kurve af plisségardiner, gamle aviser eller strips. Vi kan eksperimentere med collage og skabe nye kunstværker af gamle tidsskrifter, glasskår, sten og og og! Vi kan vælge at male på sten, rulle bivokslys eller male med kaffe, te, saft mm. På solskinsdage er det oplagt at se, om vi kan finde kunstværker i strandens materialer. I forårs forløbet vil vi igen ud i naturen for art samle blomster og blade, der presses og derefter formes til collager og billeder. Vi kan flette med frisk pil i urtepotter, høste bark til barkflet, flette blomsterkranse samt genoptage teknikker og aktiviteter fra forrige forløb. Hvis du har lyst til at arbejde kreativt på en eksperimenterende, legende måde, hvor der ikke er et fastlagt facit for dit produkt, men hvor det at stimulere legen, processen og fantasien er målet i sig selv, så er kreativt værksted lige noget for dig.

De store musikværker

De store musikværker

I "De store musikværker" er titlen program: vi vil nemlig tage dig med i musikhistoriens forunderlige univers og høre nogle af de ypperste værker, vores vestlige musikkultur har frembragt. Hvadenten "klassisk"-musik måske indtil videre har været en lukket verden for dig eller du er habil koncertgæst, så vil vi gøre dig knivskarp på at navigere rundt i Beethovens symfonier, Bachs fugaer eller Wagners operaer. Vi vil også tage dig med til koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester hvor du kan afprøve din nye indsigt i de store komponisters til tider kringlede musik.Du behøver hverken at kunne spille et instrument eller kunne læse noder for at deltage i "De store musikværker". Det eneste du skal medbringe er en interesse for musik og være forberedt på at blive forført af musikkens vidunderlige verden.

Krudt og kugler eller diplomati og ord?

Krudt og kugler eller diplomati og ord?

 Udenrigspolitik har i århundreder benyttet sig af to grundlæggende virkemidler: krig og diplomati. Vi vil i faget se på hvordan disse virkemidler i historisk perspektiv er blevet forstået og benyttet. Udenrigspolitik, som det praktiseres i vor tid, er præget af den Westphalske Fred, der markerede afslutningen på Trediveårskrigen 1618-1648. Her blev reglerne for fremtidens udenrigspolitik slået fast. Med denne fredsslutning blev reglerne for krig og diplomati for første gang formuleret sammenhængende og principielt. Men skal vi i dag til at tænke nyt og revidere reglerne for udenrigspolitikken? Den globale økonomi, klimakriser og nye stormagter som f.eks. Kina, indikerer, at det måske er påtrængende at tænke nyt eller hvad?Faget vil starte op som beskrevet, men vi vil efter input fra dig, brede det mere ud så vi kan diskutere og behandle andre emner og problemstillinger som interesserer dig. Du vil derfor være medbestemmende i hvilken retning faget, skal bevæge sig hen. 

Dansk kultur og samfund

Dansk kultur og samfund

Faget henvender sig først og fremmest til vore udenlandske elever, men alle er velkomne. Undervisningssprog er engelsk.Når man kommer til et nyt land, er man nysgerrig og ivrig efter at lære mere om dets kultur, musik, litteratur, historie, sociale skikke osv. Hvordan tænker disse mennesker? Dette fag vil give en bedre forståelse af dansk kultur og samfund. Vi vil tale om vigtige personer og begivenheder i dansk historie samt fænomenet "Hygge" og alle de mange danske traditioner. Vi vil se på indflydelsesrige kulturskikkelser, og få mulighed for at blive udfordret på egne personlige fordomme om den høje, blonde, bacon-spisende dansker, der elsker at betale 60 procent i skat!Og sidst men ikke mindst vil du lære at forstå folkehøjskolens historie og kultur og forstå vigtigheden, som denne institution stadig har i dag i Danmark.

Kunsthistorisk strejftog

Kunsthistorisk strejftog

Selveste C.W. Eckersberg, kaldet dansk malerkunsts fader, blev født i nærheden af Rønshoved, ligesom den verdensberømte ekspressionist Emil Nolde og den store moderne kunstner Franciska Clausen også kommer fra vores område.

Vi vil sammen med disse og flere andre kunstnere tage på en kunsthistorisk rejse indenfor primært malerkunsten fra renæssancens store mestre til moderne tid. Vi vil undervejs gøre holdt ved vidt forskellige steder og beskæftige os med forskellige kunstretninger som historiemaleriet, ekspressionisme, jugendstil, men vi kan også lave afstikkere til for eksempel den 9. kunstart, tegneserien og dens historie. Desuden har vi også nær Rønshoved haft vores egne ’skagensmalere’ i kunstnerkolonien ’Egernsund’, som vi derfor også vil stifte bekendtskab med.

Vi vil som en del af undervisningen besøge en række af områdets fine kunstmuseer både nord- og syd for grænsen.

Frivilligt program, der annonceres af vagtlæreren. Kunne f.eks. være en udflugt, en tur til Flensborg eller fordybelse i ugens fag i studiegrupper.

12

Frokost

13:30 - 15:35

Vandre og fortællinger

Vandre og fortællinger

Faget er en rejse, en vandring, ind i Slesvigs historie. Fra den lille lokale historie omkring Rønshoved til den store fortælling om Slesvigs rolle i den danske og europæiske historie. Vi starter således med den konkrete lokale historie og bevæger os ud i den store europæiske historie. Vi kombinerer to væsentlige ting, det at gå i naturen sammen med andre mennesker, tale, lytte, til det der omgiver en. Alt dette kombineres med en fortælling om vores egn og dens historie. Vi rodfæster vores oplevelser gennem fortællingen om områdets historie. Vi går i et område der er så rig på natur og historie, at det næppe findes mage andre steder i Danmark. Vi vil opleve kombinationen af skov og strand, der næppe kan opleves så intenst og smukt som langs Flensborg Fjord. Det er ikke tilfældigt at Eckersberg havde sit ophav i Sønderjylland og dens næsten nationalromantiske natur.Vi går forskellige ruter omkring højskolen, og specielt Gendarmstien og undervejs fortælles der en historie, der relaterer sig til Slesvigs historie. Ruterne har en længde på omkring 5 kilometer, alle kan være med!

Religionshistorie

Religionshistorie

Religion er vendt tilbage, siger mange i dag. Andre hævder, at den aldrig har været væk. At den fylder i tv-udsendelser og avisspalter er ubestrideligt, ligesom at den nok også findes der, hvor mennesker mest indædt hævder at have lagt den bag sig.Hvad gemmer der sig bag betegnelsen religion? Hvilke typer findes der og hvor kommer de fra? Faget vil have sit afsæt i jødedom og kristendom, og vil herfra bevæge sig ud i religionshistorien. Vi vil gå tilbage til religionernes udspring i oldtiden, følge deres spor gennem historien og blive klogere på myter, ritualer, tro og menneskesyn – samt hvorfor og hvordan religioner nogle gange brydes med hinanden. Faget vil dog ikke mindst være et holdningsfag, hvor vi vil reflektere over hvor vi selv står og tale åbent om det - for religion er grundlæggende for menneskers liv med hinanden i verden og derfor noget enhver bør reflektere over.

Klaverundervisning

Klaverundervisning

Der er noget helt særligt ved at spille et instrument. Har du ikke før prøvet det, vil du opdage, at du pludselig har endnu et sprog, du kan udtrykke dig på. Vel at mærke et, der ingen ord har og der kan udtrykke, hvad ord ikke kan udtrykke. Musik kan være magisk og skabe stemninger, løfte os og fortrylle os. På Rønshoved Højskole kan du lære at spille klassisk klaver “fra bunden” eller forbedre de evner du måske i forvejen har. Undervisningen foregår som soloundervisning, hvor du får 20 minutter om ugen alene. På den måde får du mest muligt ud af timerne og kommer bag om stykkerne både teknisk, kunstnerisk og musikhistorisk. Men pas på: mange af vores elever har efter deres højskoleophold anskaffet sig et instrument, fordi de simpelthen blev afhængige af at spille klaver! For at få mest muligt ud af klaverundervisningen, skal du vælge det i minimum 12 uger.

Danmarkshistorie

Danmarkshistorie

Hvorfor er Danmark i dag, som det er? Er Danmark blot en tilfældig befolkning samlet i en tilfældig (velfærds-)stat som et resultat af sociale og materielle forhold, eller er der noget mere?På Rønshoved Højskole mener vi, det danske folk er et helt særligt folkeslag og har ligesom andre folkeslag vores egne myter, vores egen historie og vores egne symboler og karaktertræk, der samlet set gør danskerne til en fælles stamme. Det er ikke en selvfølge, at vi i dag kan læse aviser og bøger på dansk, se TV og internetindhold på dansk og synge danske sange. Andre folkeslag og sprog på størrelse med det danske er i tidens løb forsvundet og gået til grunde. Hvornår begyndte Danmark så at tage form? I geologisk forstand var det vel, da isen trak sig tilbage, men folkeligt og statsligt er det først meget senere. Vi vil begive os ud på en tidsrejse fra oldtiden over folkevandringstiden til vikingetid, middelalder og op til moderne tid. Her vil vi se, at Danmark har været noget andet end det, vi kender i dag: Nogle gange stort og mægtigt, en nordeuropæisk stormagt. Andre gange har landet været i knæ, på randen af tilintetgørelse. Ud af de mørkeste kapitler er kommet nye opblomstringstider. Men hvad er historien bag det Danmark, vi kender i dag? Det Danmark som både er en demokratisk nationalstat, og som gentagne gange rangerer blandt verdens lykkeligste, rigeste og mindst korrupte lande. Er man dansker eller indvandrer skal man også kende sin Danmarkshistorie. Det er afgørende for os moderne mennesker, at vi ikke er fremmede overfor vores egen kultur og historie i mødet med andre lande og kulturer. Vi forstår ikke vores samfund og vores kultur, hvis ikke vi har styr på centrale begivenheder i den spændende Danmarkshistorie.

Hebraisk

Hebraisk

Hebraisk er et kultursprog og en sproglig udfordring ud over det sædvanlige. Såvel sproget som kulturen er i højsædet, når Rønshoved Højskole udbyder faget, for vi udbyder ikke hvilke som helst sprog; hebraisk er Bibelens sprog, det jødiske folks sprog og dermed en væsentlig nøgle til den vestlige verdens åndsarv og kulturhistorie. Hebraisk lyder fremmedartet, ser eksotisk ud og har gennem sit lange liv opsamlet slang, sprogblomster og fyndord fra omtrent alle de lande og kulturer, i hvilke hebraisk har ledsaget det jødiske folk gennem deres historie. Faget indfører til grundlæggende hebraisk sprog, såvel mundtligt som skriftligt, og introducerer ikke mindst til bibelske og jødiske kultur, religion og historie uden hvilken vi ikke kan forstå Europa.Hebraisk er en fortælling i sig selv – tal med!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge

Dansk for udlændinge er nøglen til at lære Danmark at kende: Vi vil sammen tage livtag med det danske sprog, både med hensyn til grammatik og udtale (fonetik), men vi vil også tale sammen om det danske samfund og følge op på dagens morgensamlinger, hvis der er behov for at forstå særlige begreber, som for eksempel ’dannelse’, ’hygge’ og ’folkelighed’, som vanskeligt lader sig oversætte til engelsk. Vi vil også søge at lære situationsbestemte sætninger, så du hurtigt får mulighed for at bruge det dansk, du lærer, sammen med dine danske med-elever. Dansk er sjovt sprog, som har sine lette og svære sider, men det åbner op for hele den nordisk-skandinaviske verden!

Sociologi og politisk teori

Sociologi og politisk teori

Vælger du samfundsvidenskab på Rønshoved højskole, står du stærkt, hvis du vil studere statskundskab, samfundsvidenskab og psykologi. Sociologien er et vildt spændende fag inden for samfundsvidenskaberne. Du vil uundgåelig komme til at se på samfundet på en ny og overraskende måde ved mødet med sociologien. Hvorfor mener samfundsfilosoffen og musikteoretikeren Theodor Adorno f.eks. at der er en sammenhæng mellem væmmelsen ved anvendelse af fremmedord og fascismen? Hvorfor kan det autoritære menneske ikke li’ fremmedord? Hvorfor går moralismen hånd i hånd med kapitalismen og afkristningen af samfundet? Er moralismen et gensvar på, at kristendommen mister terræn i det moderne? Er moralismen og new-age det moderne menneskes metafysik? Hvorfor blev storbymennesket bjergtaget af den totalitære nazisme i Tyskland i 30’erne og provinsen fascineret af det småborgerlige i nazismen? Hvorfor var der i øvrigt flere kvinder, der stemte på Hitler end mænd? Hvorfor var arbejderklassen immune over for nazismen? Hvorfor var akademikerne overrepræsenteret i nazismen i forhold til deres antal i samfundet? Og hvorfor er Marx relevant for det borgerlige menneske? Hvorfor er sønderjyderne så EU begejstrede, samtidig med at de stemmer på DF? Hvorfor betragter sønderjyderne og provinsen københavnerne som yderliggående sværmere politisk? Ja, farlige for demokratiet? Og hvorfor bliver københavnerne provokeret over, at sønderjyderne og vest-sjællænderne stemte massivt på DF ved folketingsvalget? Hvorfor ser vi danskere så forskelligt på Danmark. Er det danske samfund i det hele taget så homogent, som vi tror. Ja, hvorfor er Mazda den foretrukne bil for dem, der stemmer på Venstre? Hvorfor vælger de kulturradikale derimod de avancerede Citroen’er med luftaffjedring? Hvorfor signalerer biler, hvem du er? Hvorfor er Indre Mission en centrum-venstre bevægelse politisk og det grundtvigske en national- og borgerlig position? Er der en sammenhæng mellem Elbæks, Alternativets og Trumps vælgere?Sociologien provokerer vedtagne konventioner og fordomme. Derfor sker der noget særligt, når vi har sociologi. Diskussionerne breder sig fra klasselokalet til hele skolen. Der bliver diskuteret på en ny måde.

Klaverundervisning

Klaverundervisning

Der er noget helt særligt ved at spille et instrument. Har du ikke før prøvet det, vil du opdage, at du pludselig har endnu et sprog, du kan udtrykke dig på. Vel at mærke et, der ingen ord har og der kan udtrykke, hvad ord ikke kan udtrykke. Musik kan være magisk og skabe stemninger, løfte os og fortrylle os. På Rønshoved Højskole kan du lære at spille klassisk klaver “fra bunden” eller forbedre de evner du måske i forvejen har. Undervisningen foregår som soloundervisning, hvor du får 20 minutter om ugen alene. På den måde får du mest muligt ud af timerne og kommer bag om stykkerne både teknisk, kunstnerisk og musikhistorisk. Men pas på: mange af vores elever har efter deres højskoleophold anskaffet sig et instrument, fordi de simpelthen blev afhængige af at spille klaver! For at få mest muligt ud af klaverundervisningen, skal du vælge det i minimum 12 uger.

Latin

Latin

På Rønshoved Højskole får du mulighed for at komme nærmere på Roms forunderlige, blodige historie, romernes store litterære og filosofiske klassikere og særegne verdensbillede, samtidig med, at dine sproglige evner og generelle sprogforståelse får et markant løft. Latin kræver en fokuseret indsats, men så belønnes man også med privilegeret adgang til såvel Romerrigets historie, kunst, litteratur og kultur og får det bedst tænkelige afsæt til at forstå nutidens europæiske hovedsprog i dybden. Latin på Rønshoved er faget for sprognørder, historieinteresserede samt filosofi- og litteraturelskere - og alle dem, der kunne tænke sig at blive det.

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole

Friluftsliv

Friluftsliv

Friluftsfagets ypperste formål er at give dig gode færdigheder, samt skærpe dine sanser ude i naturen. Vi skal ud og være nysgerrige, og vi skal mærke den natur, vi har lige udenfor vores hoveddør. Vi vil sammen, gennem aktiviteter og samtaler, få en bedre forståelse for, hvordan friluftsliv som begreb og menneskets syn på naturen har forandret sig gennem tiden. Vigtigst af alt, uanset erfaring, kan alle være med til friluftsliv på Rønshoved Højskole. Om du er nybegynder eller gammel spejder, så har vi plads til dig.  Glæd dig til et fag, hvor der vil være fokus på: Begrebet “tør - varm - mæt”Bushcraft Fællesskab og sammenholdOvernatningsture Mad i det fri  Faget udbydes i forårsskemaet (april-juni) og i efterårsskemaet (august-december).

Aktuel debat

Aktuel debat

I Aktuel Debat arbejder vi ud fra den erfaring, at man bliver et helt og modent menneske, når man samtaler og debatterer med sine medmennesker. Vi vil i Aktuel Debat forsøge at samtale og debattere om de emner, der optager dig allermest. Emnerne kan derfor være mange og meget varieret. Emner kan f.eks. være, hvordan vi redder vores klima og jord, hvordan vi sikrer en fredeligere og mere retfærdig verden, hvorfor synes ungdommen i dag at være mere stresset og usikker end tidligere generationer af unge mennesker? Ja, emnerne er mange, og det er op til dig at være med til at sætte dagsordenen for faget. Du deltager ikke i en konkurrence, men derimod i en proces, hvor du træner din evne til at debattere og lave et godt argument for din sag. Her skal ikke udnævnes vindere og tabere. Vi skal i trygge rammer være sammen og forsøge at få erfaringer i at samtale og debattere med hinanden i gensidig respekt. Vi vil derfor også være åbne for, at vi kan udfordre hinandens argumenter og synspunkter, for det er kun gennem denne udfordring, at vi kan lære noget og bringe det videre i vores liv.

Analog fotografering

Analog fotografering

Vores verden består af billeder – portrætter, arkitektur, landskabs- eller festbilleder. Digitalkameraerne har virkelig revolutioneret den måde, vi tager billeder på og vi har aldrig taget flere billeder, end vi gør nu.På Rønshoved Højskole vil vi dog dreje tiden og hastigheden nogle årtier tilbage og fotografere frem for at tage billeder. Vi bringer dig nemlig tilbage til fotografiens rødder og arbejder med analog fotografering i sort/hvid. Ved at fravælge farverne skærpes vores blik for verden omkring os nemlig endnu mere og vi bliver bevidstgjorte omkring vores omgivelser på en helt anden og dybere måde.Du vil lære at arbejde med celluloidfilm, bruge forstørrelsesapparater og fremkalde på fotopapir i vores mørkekammer. Du vil opdage, at der ikke er noget mere fascinerende end at lægge et tilsyneladende hvidt stykke papir i en væske og pludselig kommer dine billeder frem. Vi skal naturligvis også arbejde med komposition af billeder, forholdet mellem lukketid og blændeværdi samt alt det andet teknik der skal til for at skabe æstetiske mesterværker. Og selvom du måske til dagligt stadig tager flest billeder med din mobiltelefon, så kan du anvende de samme teknikker og principper – analog som digital. Vidste du måske, at de fleste filtre du kan sætte på dine billeder på mobiltelefonen blev anset som “fejl” i fremkaldelsen i ‘den analoge tid’? For at have fotografering kræver det, at du har dit eget kamera – måske dine forældre eller bedsteforældre har sådan et liggende? Ellers hjælper vi dig gerne til at finde et godt og billigt kamera der sagtens vil kunne måle sig med de dyreste digitalkameraer på markedet.Udgifter til alle materialer er inkluderet i dit højskoleophold.

15:35

Eftermiddagskaffe

15:50-17:55

Yoga og bevægelse

Yoga og bevægelse

Velkommen til Yoga og Bevægelse, et fag som fokuserer på nærvær og kropslighed. Yoga og bevægelse er opdelt i to dele:Yogadelen har fokus på afslapning, sved på panden, nærvær og muligheden for at forbinde kroppen, bevidstheden og åndedrættet. Vi forstår yoga som noget, der giver dig mulighed for at fokusere på dig selv og træne din bevidsthed i øjeblikket både i sindet og kroppen. Andre former for meditative praksisser kan også indgå, herunder mindfulness og åndedrætsøvelser.Vi vil i yogadelen forsøge at inkludere forskellige typer yoga og holde det på et niveau, så både nybegyndere og øvede, der ønsker at forsætte med at dyrke det på højskolen, kan deltage.Bevægelsesdelen er centreret omkring brugen af kroppen i fysisk aktivitet i bredeste forstand. Indholdet kan derfor variere meget, hvilket afspejles i de lærere, der står for faget. Temaerne og indholdet kan derfor variere fra fitness, løb, boldspil, alternative lege og helt til vinterbadning.Så hvis du er klar på at bruge din krop og sind, skal du vælge yoga og bevægelse!

Læseglæde – russiske og græske klassikere

Læseglæde – russiske og græske klassikere

I dette fag beskæftiger vi os med de store værker fra det gamle Rom og Grækenland hvor grundstenene til Europas skønlitteratur blev lagt. Vi skal læse dramaer, komedier og epikker og diskutere verdens allerførste roman. Oplev de antikke teksters litteraturskat i alle dens formfuldendte og legesyge, sjofle og alvorstunge varianter.Desuden skal vi beskæftige os med den vilde, mystiske russiske litteratur i alle dens former. Vi skal glæde os over alt fra Dostojevskijs udforskning af den menneskelige eksistens til Tolstojs store fortællinger og Gogols og Bulgakovs rablende romaner.Den russiske kultur spiller en enorm rolle både i vores samtid og i vores historie. Lær om den gennem de vigtigste, smukkeste værker, som denne stormagt mod øst har produceret og få samtidig blik for den europæiske litteraturs ophav i den antikke verden.

Fransk

Fransk

Fransk, la langue de Molière, er ét af de store kultursprog, som giver dig adgang til store forfattere og tænkere som Albert Camus, René Descartes og Michel de Montaigne! Fransk er også for dig, der vil dygtiggøre dig, inden du skal til Frankrig på studierejse, studere eller bare rejse til vinens land. Men der foregår også utrolig spændende diskussioner i det franske samfund, som også er relevante for os danskere at følge med i, og intellektuelle som Michel Houellebecq, Natacha Polony, Eric Zemmour, Michel Onfray reflekterer over mange af de samme udfordringer, som vi står med i Danmark!Faget giver også nye perspektiver på, hvordan man kan leve sit liv, omgås andre og du kan få ny og spændende viden om dén del af verden, som er fransktalende. Rønshoved Højskole tilbyder, som den eneste højskole, fransk på både begynder- og fortsætterniveau. Vi bruger tid på både grammatik, fonetik og ordforråd, uden det bliver kedeligt! Du vil også stifte bekendtskab med fransk musik og humor. Fransk er et flot sprog og meget vigtigt i det internationale samarbejde, som f.eks. EU og FN. Faget kan også fungere som lektiefag, hvis du tager fransk på HF på det lokale VUC samtidig med dit højskoleophold. Husk ordbogen!

Se hvordan vi underviser sprog på Rønshoved Højskole:
 

Tekstil og håndarbejde

Tekstil og håndarbejde

I ”Tekstil og håndarbejde” er der ingen grænser for, hvor kreativiteten kan bære dig hen. Måske kunne du tænke dig at sy en kjole i bobleplast, hækle sutsko af et par gamle jeans eller måske noget helt tredje - Så har vi plads til dig!Og hvis du ønsker at lære at begå dig i forskellige klassiske former for håndarbejde, og nyder at skabe noget unikt og spændende med egne hænder, er dette fag også noget for dig.  Du vil komme bag om håndarbejdets historie og dermed bagom tekstilernes historie og hvilken betydning, det har for moderne trends i dag. Sønderjylland er et område i Danmark, hvor særlige mønstre og designs er opstået. F.eks. vil du besøge Tønder kunstmuseum, kniplingernes hjemsted, og aflure deres mønstre og former, eller måske vil du besøge Noldes museum og blive inspireret af hans mange smukke farver - Derefter vil du se, hvordan du kan overføre det til nye tekstiler i dag, og du vil lære at inkorporere mange forskellige teknikker i dit helt eget unikke design.  Faget giver mulighed for fordybelse og ro. Og sidst, men ikke mindst, vil faget skabe sammenhold gennem alles kreative processer.

Få styr på dit liv

Få styr på dit liv

Som ung tænker man, at voksne har styr på deres liv. De tjener penge, handler, betaler forsikringer, overholder aftaler og så videre. Men når man så bliver voksen, så opdager man, at mange -endda én selv - ikke har helt så meget styr på sit liv, som man måske forventede. Hvornår skulle man egentlig lære det?I faget Få styr på dit liv tager jeg udgangspunkt i holdet. Vi trænger alle til at vide - eller få genopfrisket - hvordan man laver det bedste cv. Eller hvordan man bedst skifter filteret i tørretumbler. Eller hvordan man gør sit badeværelse rent, så afløbet ikke bliver stoppet med hår. Men erfaringen er, at mange unge som kommer på højskole, også har andre problemer. Dem er vi nødt til også at vende. At få styr på sit liv handler om også om, hvordan det er at være et menneske i det moderne samfund. Selvom vi tager afsæt i noget konkret, så kommer vi også til at samtale om etiske, eksistentielle problemer, som gør livet vanskeligt.Det er også faget, man kan vælge, hvis man har brug for mere konkret studievejledning, f.eks. om kvote 2 eller hjælp til at undersøge, hvad forskellige uddannelser har at byde på. Med et Grundtvigsk slagord kan man sige, at vi i Få styr på dit liv både arbejde med hånden og åndens dannelse.Når du igen besøger dine forældre, er det måske dig, som kan lære dem at indberette skat og gøre ordentligt rent!

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi

Mytologien er den ældste fortælling om mennesket, myten er en fortælling om altings begyndelse. Begyndelsen på menneskelivet og dets evige strid mellem forskellige kræfter, i mytologien repræsenteret ved kampen mellem aser og jætter. Dette er en strid, der eksisterer inde i ethvert menneske og i ethvert folkeslag. Vi fortolker myterne som Grundtvig gjorde det. Han fortolkede myterne som en form for tilværelsesoplysning. Myterne artikulerer menneskets og folkeslagenes eksistentielle kampe. Med udgangspunkt i myterne vil vi på holdet samtale om livets store spørgsmål.Vi vil i faget selvfølgelig læse den nordiske mytologis mange fortællinger og fortolke disse således de kan belyse vores liv.

Bogruppemøde

Bogruppemøde

Bogruppemødet er der, hvor vi kan udveksle informationer vedrørende vores dagligdag på højskolen. Det er et bindeled mellem lærerne og forstanderne og eleverne. Det er stort og småt, der tales om ved bogruppemødet.

Friluftsliv

Friluftsliv

Friluftsfagets ypperste formål er at give dig gode færdigheder, samt skærpe dine sanser ude i naturen. Vi skal ud og være nysgerrige, og vi skal mærke den natur, vi har lige udenfor vores hoveddør. Vi vil sammen, gennem aktiviteter og samtaler, få en bedre forståelse for, hvordan friluftsliv som begreb og menneskets syn på naturen har forandret sig gennem tiden. Vigtigst af alt, uanset erfaring, kan alle være med til friluftsliv på Rønshoved Højskole. Om du er nybegynder eller gammel spejder, så har vi plads til dig.  Glæd dig til et fag, hvor der vil være fokus på: Begrebet “tør - varm - mæt”Bushcraft Fællesskab og sammenholdOvernatningsture Mad i det fri  Faget udbydes i forårsskemaet (april-juni) og i efterårsskemaet (august-december).

Badminton.

Badminton.

BadmintonKan du lide at spille badminton? Fik du lært at serve i idræt? I skolens hal har vi net og ketchere til at spille badminton. Her kan du prøve sporten af sammen med dine kammerater og spille single, double eller hvad, du har lyst til. Så kom ned til hallen om fredagen, hvor vi med vagtlæreren giver os i kast med denne skønne sportsgren.

18

Aftensmad

19 - 21

Filmzonen

Filmzonen

Fagets udgangspunkt er, at filmmediet ikke kan reduceres til ren underholdning. Filmmediet er i allerhøjeste grad en rejse i menneskets eksistens og psykologi. Nogle gange er denne rejse grum og uhyggelig, nogle gange intellektuelt udfordrende og andre gange kalder den på den eftertænksomme latter og glæde. Udgangspunktet for udvælgelsen af film er simpelt, de skal være gode! Det betyder også at vi kommer til at se flm fra hele verden, ikke kun engelsksprogede film! Det er film, hvor der ikke hersker tvivl om deres kunstneriske kvaliteter, og netop derfor skal de vises i faget.Underviseren vil inden filmfremvisningen holde et lille oplæg og introducere filmen, dens temaer, dens virkemidler, dens instruktør og skuespillere m.v.

Fitness og Brætspil

Fitness og Brætspil

Brætspil Her på højskolen elsker vi at spille brætspil! Derfor er det også så heldigt, at elevernes opholdsrum, Folkvang, har mange forskellige spil at byde på. Vores udvalg indeholder alt fra Varulv og Hint til Skip-bo og Settlers. Om mandagen giver vi derfor mulighed for at spille brætspil i fællesskab. Vi tager os noget kaffe og kage og prøver sammen forskellige brætspil af og benytter måske lejligheden til at få en snak med én, man ikke har haft så meget at gøre med endnu.FitnessHvis du kan lide at løfte vægte og dyrke motion, er du heldig. Vi har nemlig på skolen et dejligt fitnessrum nede ved siden af  idrætshallen. Om mandagen tilbyder dagens vagtlærer derfor en chance for at dyrke fitness. Det er svært at sætte tiden af til at dyrke motion, og fitnesscentrene rundt om i landet har mange abonnenter, som den næppe ser mere end én gang hver tredje måned. Man kan bruge dette tilbud som anledning til at få brugt kroppen - det er jo dejligt, når man først er i gang.

Tegning og Engelsk samtale

Tegning og Engelsk samtale

TegningNogle lærer at tegne fra barnsben og holder fast hele livet. Andre har ikke længere tid til det, efter de er blevet voksne. Og andre har aldrig kunnet, men har altid ønsket sig muligheden for at prøve det af. Om tirsdagen er der mulighed for at forsøge sig med denne kunstform og udforske sin kreative side, uanset om man har tegnet hele livet eller er nybegynder. Vi skal lade os inspirere og tegne, hvad vi har lyst til - om man vil tegne landkort, portrætter eller forsøge sig udi at tegne landskaber, får man her chancen for at gribe til den spidse blyant.Engelsk samtaleHvis du gerne vil føle dig mere sikker i dit engelske, tilbyder vi om tirsdagen Engelsk samtale. Vi øver os i fællesskab i at bruge det engelske sprog til almindelig samtale. Engelsk er et af de vigtigste sprog at kunne, især til at kommunikere med udlændinge fra hele verden, og derfor sætter vi især fokus på at konversere til dagligdagsbrug.

Volleyball

Volleyball

I volleyball lærer du vigtigheden i at arbejde sammen, du kan ikke vinde spillet alene. Volleyball er også et smukt spil. Når slagene er gode, kommunikationen er der og alle spiller sammen, går alting op i en højere enhed og du kan ikke andet end at blive betaget over en god bold, om du vandt pointet eller ej.  Vi vil i undervisningen både gå i dybden med at træne teknikker og lave øvelser, både alene og i små og store grupper. Du vil både blive trænet som en del af holdet og få individuel hjælp, på præcis det niveau du her. Vi forbereder os også på den traditionsrige, årlige turnering: Rønshoved Højskoles volleyballweekend, hvor nuværende lærere og elever dyster med gamle elever Om du har spillet volley i mange år, eller aldrig før har rørt en bold, er det plads til dig på holdet. Du får både god træning og massere af sjov med dine medspillere.

Skak og Stikoghyg

Skak og Stikoghyg

SkakOm onsdagen giver dagens vagtlærer mulighed for at afprøve et af verdens ældste og mest populære brætspil i verden: skak! Her kan man deltage, uanset om man er helt uprøvet eller en erfaren spiller. Vi snakker måske om gode skakprincipper og åbninger, men fokus ligger på at få spillet dette fantastiske spil.Strik og hygPå Rønshoved Højskole har man rig mulighed for at udfolde sig kreativt. En måde, man i årtusinder har gjort det på er at arbejde med tekstiler. I Strik og hyg giver vi om onsdagen mulighed for at strikke eller hækle om aftenen. Her er både mulighed for at deltage for de garvede og for nybegynderne, så kan man lære af hinanden og af vagtlæreren.. Samtidig drikker vi kaffe eller te, spiser måske et lille stykke kage og hygger os med at afprøve tekstilarbejdet.

Kulturaften med højskolesang

Kulturaften med højskolesang

Kulturaftenerne er den aften hvor vi i fællesskab har fokus på et kulturelt emne i bredeste forstand. Det kan være at vi inviterer en foredragsholder, en debattør eller en kunstner. Vi vil også tage til koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester i Sønderborg eller måske invitere et band ind på skolen. Disse møder giver os energi, noget at tænke over noget at leve på. Selvfølgelig tager vi også højskolesangbogen frem for om noget giver sangen os et fællesskab og en musisk-poetisk dimension på tilværelsen.

Fredagstime

Fredagstime

Hver fredag lige efter aftensmaden mødes eleverne med vagtlæreren for weekenden for at snakke om, hvilke fælles aktiviteter og tilbud, der er den pågældende weekend. Både elever og lærere kan komme med forslag. Det kan f.eks. være at spille volleyball, se en film sammen eller måske debattere et særligt aktuelt emne, der optager eleverne.

Poesi og fodbold

Poesi og fodbold

PoesiKan du lide at skrive poesi? Om det er lejlighedssange, inderlige, moderne digte, politisk poesi eller pasticher over klassiske digteres værker, er du velkommen til vores vagtlærertilbud Poesi. Her kan du forsøge at give dig i kast med ordenes kunst og udforske din digteriske side. Du kan også selv medbringe noget lyrik, hvis du vil, og bruge lejligheden til at nyde de største poeters skrifter. Kom og vær med onsdag aften, for poesi er ikke så skræmmende, som det ser ud, og det er ikke blot en kunst for de udvalgte genier - det er en kunst til glæde for os alle! FodboldKan du lide at spille fodbold? Eller har du måske brug for en afveksling fra skolens fitnessrum? Her på Rønshoved Højskole tilbyder fredagens vagtlærer fodbold som vagtlærertilbud. Her får man mulighed for at spille fodbold i skolens egen idrætshal. Når vejret er godt, gør vi selvfølgelig brug af skolens græsplæner og rykker udenfor. Her spiller vi med alle, der har lyst!

"Hulen" åbner

Aftenkaffe

Aftenkaffe