Tankevækkende højskole

Vores ugekurser har en fast ramme om dagligdagen - uanset hvilket kursus du vælger, vil du altid indgå i et traditionelt, grundtvigsk højskolefællesskab. Det betyder, at du vil indgå i morgensamlinger, masser af højskolesang og gode, dybe foredrag, der giver dig noget at tænke over.

Noget at leve på

For Grundtvig var det magtpålæggende at fokusere både på livsglæden og livsdueligheden - alt sammen forudsætninger for frimodigheden og frisindet.
Vi vil på højskolen gøre alt for at fremme livsglæden gennem sang, musik og litteratur og i mødet med andre mennesker.
For os udspiller glæden sig i et samspil mellem det tænksomme, kunsten, idrætten og i hverdagslivets mangfoldighed. Det kan lyde højtravende, men det er kun, fordi ordet ånd et blevet lidt gammeldags og uforståeligt for moderne mennesker.
Ved ånd forstår vi blot, at vi forholder os til os selv og vore medmennesker. Vi reflekterer så at sige på vores gøren og laden.
Det moderne liv har skabt et forrygende teknisk fremskridt, der har gjort livet lettere på mange måder. Vi er nemlig på mange måder blevet dummere på livet, til trods for en forrygende teknisk udvikling. Vi vil på Rønshoved Højskole udfordre denne udvikling, uden at fornægte de tekniske fremskridt.
Vi vil udfordre dig åndeligt, fagligt, kunstnerisk og socialt. Alle aspekter er lige vigtige. Højskolerne er derfor ikke noget usamtidigt og gammeldags, men er en del af svaret på den fremmedgørelse, som hersker i uddannelsessystemerne og i det vestlige samfund.

Velkommen til Rønshoved Højskole
Thue & Nina Kjærhus
Forstandere

Ture i Grænselandet

Vi er beliggende i Sønderjylland, tæt på den dansk-tyske grænse. Det er et område, der er fyldt med historie og et område, der på mange måder adskiller sig væsentligt fra resten af Danmark. I Slesvig - som er synonymt med Sønderjylland - mødes en dansk og en tysk kultur. Vi er stolte at kunne vise vores egn frem på de mange udflugter der indgår på størstedelen af vores kurser. Her vil du både komme nord og syd for grænsen - så husk dit pas. Grænsebutikker styrer vi dog udenom.

Dagligdagen

Der er en fast rytme i alle vores kurser:

  • Kl.7.30 Morgenvandring langs den kystnære Gendarmsti langs Flensborg Fjord. Alternativt for de ekstra friske: en morgendukkert i fjorden.
  • Kl. 7.55 Flaghejsning. Vi synger flaget op.
  • Kl. 8.00 Morgenbuffet i "Gimle" - vores spisesal.
  • Kl. 9.00 samles vi til morgensamling i foredragssalen, hvor vi lægger ud med at synge en sang fra højskolesangbogen, hvorefter een af lærerne eller forstanderne fortæller om noget, de har på hjerte.
  • Kl. 10.00 begynder et spændende foredrag eller studiekreds, der afbrydes ca. kl. 11 af en formiddagskop kaffe eller te, serveret i skolens forhal eller om sommeren i gården på bænkene.
  • Kl. 12.00 frokostbuffet, hvorefter vi ca. kl. 14.00 tager på en interessant studietur i grænselandet.
  • Kl 18.00 Aftensmad. Vi indleder altid aftensmaden med at synge et Grundtvig-vers fra "Velkommen i den grønne lund".
  • Kl. 20.00 mødes vi til aftensamling i fx. pejsestuen til lidt sang, spil, foredrag etc. afhængig af programmet.

Så er en dejlig dag slut, og vi siger godnat.

På nogle kurser vil der være heldagsture hvor man enten tager varm mad med eller får udleveret velsmurte madpakker.

Maden

Foredrag og guidede ture giver åndelig føde, men mad skal der til for at vi har noget at leve af.

Højskolens dygtige køkken bestræber sig altid på at lave sund, veltilberedt og varieret mad. Maden vil være anrettet som buffet til de tre hovedmåltider, så du har masser af valgmuligheder, blandt andet mellem køkkenets lækre salater.

Ud over hovedmåltiderne også blive serveret frugt og andre snacks, ligesom du i ugens løb vil få smagsprøver fra det store sønderjyske kaffebord.

Køkkenet kan imødekomme nogle kosthenyn. Vi beder dig udfylde dette ved din tilmelding.

Værelserne

Midgård & Udgård (eget bad og toilet)

Værelserne her er med dejlige badeværelser med varme i gulvet. Selve værelserne er blevet renoveret i 2022, så de fremstår nymalede med enten klare røde eller grønne farver og med "højskoleplakater". I værelserne finder du også en dejlig lænestol til at slappe af i, samt en særlig til os designet maghonistol med skindsæde, der passer til kuløren på væggen. Værelser kan bebos som enkelt- eller dobbeltværelse og ligger i stueplan.

Asgård (bad og toilet på gangen)

Værelserne ligger i både stueplan, 1. og 2. sal. De nord-østvendte værelser har udsigt over højskolens park og Flensborg Fjord, mens de sydvendte værelser har udsigt over skolens hyggelig gård. Der er håndvask på værelserne, mens du finder nyrenoverede bad og toiletter til deling på gangen.

Noldegangen (eget bad og toilet)

Noldegangens værelser er komplet nyrenoverede i 2019/20. Alle værelser er udsmykket efter inspiration af den verdensberømte, sønderjyske maler Emil Nolde. Dette afspejler sig ved flotte, farverige og moderne værelser, der alle er udstyret med eget bad og toilet. Værelsesgangen ligger i vores hovedbygning og har adgang via trappe.

Møllers Hus (eget bad og toilet)

Møllers Hus er opkaldt efter skolens første forstander Aage Møller, og huser værelser i dejlige grønne og røde kulører. Udsmykningen viser tryk af tre store sønderjyske malere: Fransiska Clausen fra Aabenraa, guldaldermaleren Eckersberg fra Blåkrog og Ottesen fra Broager. Hele bygningen har i gammel tid været Kostald, men blev i 2020/21 revet ned, bortset fra ydervæggene, og opbygget i fynsk herregårdsstil med eget bad og toilet på alle værelserne. Kan bruges både som enkelt- og dobbeltværelser. Læs mere

Hvis du har særlige ønsker eller behov i forhold til dit værelse (f.eks. besvær ved at komme op ad trapper), kan du notere det som kommentar ved din tilmelding. Vi vil bestræbe os på at efterkomme dit ønske. Bemærk dog, at vi ikke kan garantere dig et specifikt værelse.

Oplev skolen og naturen