Hvorfor tage på Rønshoved?

Lange højskoleophold på Rønshoved er langt mere end 3 måneders undervisning. Det er noget du vil have med dig igennem hele livet.

Lange højskoleophold på Rønshoved Højskole vil mærke dig for livet. Du vil blive udfordret både fagligt og personligt og det vil gøre dig til et mere helstøbt menneske. I det grundtvigske kostskole-fællesskab sammen med de andre elever og lærere vil du opleve en særlig form for hjemlighed og højskoleånd. Alle elever og alle faste lærere bor på højskolen. Derfor er der altid nogen at snakke, hygge eller diskutere med. Hele dagen, hele ugen, hele opholdet igennem. Vi vil nemlig noget med vores højskole og vores elever. Det vil du mærke fra du træder ind og det vil følge dig gennem hele livet.

Ingen linjer - alle muligheder

På Rønshoved Højskole bestræber vi os på at være almene, derfor vægter vi både det kunstneriske, musiske, politiske og idrætslige lige højt. Det er det, der gør os almene, og er det værdisæt, vi netop vil forfægte i en tid, hvor vi alle bliver mere og mere én-dimensionelle og fagspecifikke.
Der er derfor ingen faglinjer på højskolen, men det er dig, der helt frit vælger hvilke fag du ønsker. Du kan selvfølgelig vælge at tone dit fagvalg i en bestemt retning, men du kommer også til at prøve andre fag af. Og hvem ved - måske du forlader skolen med en helt ny passion du ikke anede eksisterede!

Din mageløse opdagelse

Rønshoved Højskole tager udgangspunkt i N.F.S. Grundtvigs tanker. For Grundtvig var det magtpålæggende at fokusere både på livsglæden og livsdueligheden - alt sammen forudsætninger for frimodigheden og frisindet.

Livsglæden er det, vi lever på, uanset hvad vi foretager os. Intet menneske kan  leve et frodigt liv alene på faglige kompetencer. Det er ikke tilstrækkeligt at være en faglig dygtig ingeniør, humanist eller journalist. Et menneske, uagtet hvor dygtigt det er, forfalder således let til snæversyn eller som Grundtvig kalder: dødbideri uden livsglæden.

Vi vil derfor på højskolen gøre alt for at fremme livsglæden gennem sang, musik og litteratur og i mødet med andre mennesker. For os udspiller glæden sig i et samspil mellem det tænksomme, kunsten, idrætten og i hverdagslivets mangfoldighed. Det kan lyde højtravende, men det er kun, fordi ordet ånd et blevet lidt gammeldags og uforståeligt for moderne mennesker. Ved ånd forstår vi blot, at vi forholder os til os selv og vore medmennesker. Vi reflekterer så at sige på vores gøren og laden.

Vi synes, at uddannelsessystemet er blevet åndsforladt. Her er ikke megen plads til at opdage sig selv og sit fag. Derfor er uddannelserne netop blevet ånds-forladte. Uddannelserne handler i stedet mere og mere om at lære noget snævert og operationelt.

Vi vil udfordre dig åndeligt, fagligt, kunstnerisk og socialt på lange højskoleophold. Alle aspekter er lige vigtige. Højskolen er derfor ikke noget usamtidigt og gammeldags, men en del af svaret på den fremmedgørelse, som hersker i uddannelsessystemerne og i det vestlige samfund. Og den erkendelse kan være mageløs.

Dit værelse

Lige som hele højskolen bliver værelset dit hjem. Det er her du kan trække dig tilbage, forberede dig til undervisning eller invitere dine højskolevenner indenfor. Men hånden på hjertet - vi regner ikke med at du bruger særlig meget tid på dit værelse.

Højskolen har både enkelt- og dobbeltværelser. Hvis du ønsker at få et enkeltværelse, kan du få det for en ekstrabetaling på 300 kroner/uge. 

Værelse med eget bad kan fås for en ekstrabetaling på 400 kroner/uge.

Gør dit værelse til dit hjem

Du vælger selv hvordan du vil indrette dig. Alle værelser har dog tilfælles, at der altid vil altid være en god seng, et skrivebord, nogle hylder, et tøjskab. Der er også en håndvask og et spejl på værelset, toilet og bad deler du typisk med de andre på din gang.

Hver gang danner en såkaldt bogruppe. Det er dem, du har et særligt fællesskab med, ligesom du vil deles om forskellige, mindre rengøringstjanser med din bogruppe. Ud over dit eget værelse skal i f.eks. i fællesskab sørge for at jeres gang og jeres toiletter holdes i god stand, ligesom fællesområderne skal være pæne og rene. Det er sådan set som derhjemme. På højskolen er det blot de andre elever, der bliver din familie.

Hvilket værelse er du?

Dagligdagen på Rønshoved

Vores dagligdag på lange højskoleophold følger en fast rytme, fyldt med ritualer og rutiner. Det kan umiddelbart måske lyde meget firkantet, men du vil tværtimod opdage, at det giver ro og styr på hverdagen. Du ved altid hvornår der er undervisning, måltider og fritid. Faktisk er det noget af det, vores elever savner mest, når de vender hjem efter deres ophold er afsluttet.

En typisk dag ser sådan ud:
08-09Morgenmad. Du kan vælge en masse morgenmadsprodukter fra buffet, juice, kaffe og te.
09-09.30Morgensamling. En af lærerne holder et lille foredrag om et emne, der optager vedkommende.
10-12Undervisning. Her er der timer som du vælger selv.
12-12.45Frokost. Du kan vælge mellem kolde og lune retter fra buffet.
13.30-15.30Undervisning. Eftermiddagsundervisning.
16-18Undervisning. Eftermiddagsundervisning fortsat. Det kan enten være et nyt fag eller et fag, der fortsætter hele eftermiddagen.
18-18.45Aftensmad. Varm mad og lækre salater fra buffet.
19.30Aftenaktivivitet. Det kan være undervisning, bål ved stranden eller hygge i Folkvang. Og der er altid kaffe og kage!

Tidligere elever fortæller

"Før havde jeg nærmest kun være i Jylland på sommerferie, og jeg kan ikke huske, hvorfor jeg valgte lige den højskole, men jeg husker opholdet som en slags vækkelse. Selvom jeg blev sprogligt stimuleret derhjemme, var det stadig i et kulturradikalt middelklassehjem, der var lidt fremmed for de store fortællinger om vores historie. Men nu forstod jeg pludselig, hvordan både kristendom, myter og den europæiske historie hænger sammen med vores samfund i dag. Jeg mødte også lærere, der kunne forstærke de lidenskaber, jeg allerede havde for at læse Camus og Dostojevskij, som jeg havde læst i gymnasiet. Dér mødte jeg mennesker, der elskede de samme historier, men forstod dem i en historisk og kristen sammenhæng. Jeg tabte kæben over at høre den store fortælling, og det sendte mit liv i en helt ny retning."

- Rasmus Vangshardt, litteraturkritiker på Kristeligt Dagblad og tidligere Rønshoved-elev

Konstruktiv pause - pitstop fra dit studie

Hvis du er kørt træt i dit studie og har brug for at lade batterierne op igen, så bør du overveje en konstruktiv pause fra dine studier og tage på Rønshoved Højskole. I de senere år har flere og flere gjort brug af denne enestående mulighed.

På en konstruktiv pause bliver du en del af et højskolefællesskab hvor du ikke behøver at tænke på indkøb, opvask og eksaminer, men hvor du kan prøve dig selv af på en helt ny måde. Undervisningens niveau er højt og du vil måske endda kunne opdage sider at dit eget fag, du ikke har set indtil videre. Alt dette giver dig ny energi til at fortsætte dit studie ved godt mod efter højskoleopholdet. Du vil opleve det som en sand hjernestarter, der fornyer din lyst til læring.

Og det bedste til sidst: ugeprisen for et langt højskoleophold på 3+ måneder er særlig lav, så du ikke behøver at bekymre dig om økonomien. Læs mere under priser

Konstruktiv pause-elever fortæller

For mig har det været en god blanding af faglig og personlig udvikling Hanne, 23 år
Det at man gør tingene fordi man har lyst og ikke fordi der er en eksamen, der pisker en, er virkelig befriende Søren, 29 år

Oplev skolen og naturen

Historien lige udenfor døren

Du vil elske højskolens placering mellem skov og fjord, midt ude i naturen. Med kun 10km til den dansk-tyske grænse og storbyen Flensborg ligger Rønshoved Højskole i grænselandet med dets brogede historie og til tider underlige traditioner. Lige uden for vores dør forløber f.eks. Gendarmstien, der er kåret som en af danmarks smukkeste vandrestier. Her kan du følge i grænsegendarmernes fordspor, der i gamle dage bevogtede grænsen. Går du i nordlig retning, kommer du til den smukke bugt ved Stranderød. Vælger du den modsatte vej ender du efter 20min i Sønderhav -dér venter is og hotdogs ved Annies Kiosk. Det er op til dig at vælge.
Men du vil elske det uanset hvad.

Sønderjylland for begyndere

Sønderjylland er mere end Dybbøl banke, 1864, kaffebord og ringridning. Men det er en stor del af det. Så på dit langt højskoleophold vil du lære om de sønderjyske traditioner, gå tur på Dybbøl banke, smage på det store sønderjyske kaffebord og prøve kræfter med ringridning Rønshoved-style.

Og så skal vi nok få lært dig at sige "mojn" morgen, middag og aften!

100 års fødselsdag

Du har sikkert hørt om Genforeningen i 1920. Rønshoved Højskole blev grundlagt her i grænselandet året efter, netop som en grænselandshøjskole. Her skulle eleverne, der primært var bønder, lære om landbrug, men også møde det åndelige.

I 2021 kunne vi fejre 100 års fødselsdag for højskolen. Meget er sket siden, landbrug handler det ikke om længere, men vores placering i grænselandet gør stadig, at vi bliver berørt både af dansk og tysk kultur.

Iøvrigt: den gamle svinesti fra 1921 er vores spisesal "Gimle" i dag!