Studietur eller dannelsesrejse?

På Rønshoved Højskole er studieturene mere end et spændende afbræk fra højskolehverdagen. De er dannelsesrejser, hvor vi lærer noget om os selv og vores kultur, vores ophav og vores historie. De skal hjælpe os til at dannes og til at forstå os selv i forbindelse med den europæiske kultur og historie.

Forår i Europa

Vi skal på opdagelsesrejse og besøge tre kernelande i Europa. Det var i grænselandet mellem Tyskland, Belgien og Holland, at Europa genopstod efter den mørke middelalder. Området rummer utrolig meget europæisk historie og kultur fra Romerriget til EU. Vi skal besøge tre spændende og meget forskellige byer i hvert land med hvert sit sprog: Liège i Belgien, Maastricht i Holland og Aachen i Tyskland. 

Vi bor i det frankiske imperiums hovedstad, Aachen, med Karl den Stores smukke byzantiske katedral og de varme kilder, som byen er så kendt for. Fra denne hyggelige tyske studenterby drager vi ud på opdagelse i hjertet af Vesteuropa.
Vi skal blandt andet gå igennem tre lande på 5 min., besøge en amerikansk soldaterkirkegård fra Anden Verdenskrig og høre om områdets dramatiske historie.
I den fransktalende del af Belgien ligger Valloniens kulturelle hovedstad, Liège, som er en spændende by med mange historier. Belgien er kendt for sine fantastiske øl, belgiske vafler, pommes fritter og chokolader. Liège er en studenterby med hyggelige gader og pladser. I den smukke hollandske middelalderby Maastricht skal vi opleve hollandsk atmosfære og besøge 'romerske katakomber'.
På turen viser højskolelærer Hans-Tyge Haarløv rundt. Han har boet og studeret i dette grænseområde og vil føre os rundt til en masse spændende gemte og glemte steder.

Turen ligger i uge 7. Pris: 3500kr.

Gendarmstien

Når man står på Rønshoved Højskoles strand og skuer over fjorden, så ser man samtidig ud over den usynlige grænse, der går midt igennem Flensborg Fjord. Ovre på den anden side ligger den del af Slesvig, der blev tysk ved afstemningen i 1920. Efter grænsedragningen skulle den nye grænse så bevogtes. Hertil oprettede man et gendarmkorps, der skulle patruljere langs den nye grænse.
I maj måned vil vi tage vandreskoene på og gå i grænsegendarmernes fodspor når vi skal gå på den godt 74km lange vandrerute Gendarmstien. Den er blandt Danmarks absolut smukkeste vandreruter og følger fjorden næsten hele vejen. Du vil opleve det enestående landskab, høre om egnens og gendarmernes historier og samtidig mærke foråret på sit højdepunkt.

Turen ligger i uge 19. Pris: 2000kr.

Berlin

At tage til Berlin er en rejse gennem det 20. århundredes storhed og fald. Man kan bogstavelig talt gå fra de mest euforiske, glade dage til civilisationens afgrund. Berlin har det hele. Tysklands hovedstad har på kun 20 år udviklet sig til en af de mest spændende metropoler i verden, som mange danskere allerede har besøgt. Men de færreste kender Berlin så godt som os. Vi vil også vise 'Det ukendte Berlin' - det Berlin, som turisterne ikke ser. Efter murens fald i 1989 er der kommet gang i byggeriet, og i dag kan man opleve spændende, ny arkitektur side om side med gamle pragtbygninger. Der bor over tre millioner mennesker i Berlin, og vi vil - typisk om efteråret - dykke ned i Berlins og Tysklands spændende historie, udforske Berlins trendy natteliv - og mon ikke der også bliver tid til en Berlinerspecialitet: currywurst med pommes frites.

Turen ligger i uge 42. Pris: 3500kr.

Dagsture

I forbindelse med såkaldte undervisningsweekender tager vi ofte på kortere dagsture i nærområdet. Da vi bor så tæt på grænsen, vil det også være syd for grænsen. Det kan f.eks. være til Danevirke eller til metropolen Hamborg med sine 1.7 millioner indbyggere.

Dagsturene er inkluderet i dit højskoleophold og koster ikke ekstra. Det eneste du skal tænke på, er at medbringe dit pas.