Studietur eller dannelsesrejse?

På Rønshoved Højskole er studieturene mere end et spændende afbræk fra højskolehverdagen. De er dannelsesrejser, hvor vi lærer noget om os selv og vores kultur, vores ophav og vores historie. De skal hjælpe os til at dannes og til at forstå os selv i forbindelse med den europæiske kultur og historie.

Firenze

Firenze er renæssancepaladser, uvurderlig klassisk kunst og arnested for noget af den største litteratur vi har, men det er også historien om kættere, kynikere og realpolitik. Her, i byen ved Arnofloden, spadserede Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante og Machiavelli rundt mellem nøjagtigt de samme huse og på nøjagtigt de samme pladser, som du ser i dag. Størstedelen af al kunst i Italien befinder sig i Firenze, og alene den korte vej fra rådhuset til domkirken rummer flere mesterværker end i hele Nordamerika, og dertil kommer, at Firenze også er Italiens smukkeste og mest romantiske by.

Rønshoved Højskole drager på studietur til Firenze, fordi vi dér kan opleve det ypperligste inden for den klassiske dannelseskultur, der fødtes i renæssancen og lever videre i Bildungstraditionen, men også fordi Firenze i et samfunds- og politisk perspektiv har affødt tanker, der præger os afgørende frem til i dag, for ikke at tale om, at Italien er et særdeles interessant land at stille skarpt på ift. EU-samarbejdet nu og i fremtiden.

Også rejsen til Firenze er noget ganske særligt; vi drager nemlig sydpå med tog - en afslappende og behagelig rejseform, der lader os opleve en masse undervejs. Vi hopper på nattoget i München, og slår øjnene op i renæssancen.

Turen ligger i uge 7. Pris: 5.000 kr.

Forår i Europa

Vi skal på opdagelsesrejse og besøge tre kernelande i Europa. Det var i grænselandet mellem Tyskland, Belgien og Holland, at Europa genopstod efter den mørke middelalder. Området rummer utrolig meget europæisk historie og kultur fra Romerriget til EU. Vi skal besøge tre spændende og meget forskellige byer i hvert land med hvert sit sprog: Liège i Belgien, Maastricht i Holland og Aachen i Tyskland. 

Vi bor i det frankiske imperiums hovedstad, Aachen, med Karl den Stores smukke byzantiske katedral og de varme kilder, som byen er så kendt for. Fra denne hyggelige tyske studenterby drager vi ud på opdagelse i hjertet af Vesteuropa.
Vi skal blandt andet gå igennem tre lande på 5 min., besøge en amerikansk soldaterkirkegård fra Anden Verdenskrig og høre om områdets dramatiske historie.
I den fransktalende del af Belgien ligger Valloniens kulturelle hovedstad, Liège, som er en spændende by med mange historier. Belgien er kendt for sine fantastiske øl, belgiske vafler, pommes fritter og chokolader. Liège er en studenterby med hyggelige gader og pladser. I den smukke hollandske middelalderby Maastricht skal vi opleve hollandsk atmosfære og besøge 'romerske katakomber'.
På turen viser højskolelærer Hans-Tyge Haarløv rundt. Han har boet og studeret i dette grænseområde og vil føre os rundt til en masse spændende gemte og glemte steder.

Turen ligger i uge 20. Pris: 5.000kr.

Leipzig - Weimar - Wittenberg

I efterårets studietur har vi vores base i den østtyske storby Leipzig. Byen er, og har historisk været, et kulturelt kraftcenter, særligt indenfor musik. Her har J.S. Bach været organist, her er Richard Wagner født, her gik Edvard Grieg på musikkonservatoriet. I nyere tids historie spillede fredsdemonstrationerne i Leipzig en afgørende rolle for at Tyskland blev genforenet i 1990 og jerntæppet dermed fald.

På dagsudflugter vil vi bevæge os udenfor byen og bl.a. besøge den legendariske by Weimar, hvor to af de mest betydningsfulde digtere – Schiller og Goethe – har boet. Samtidig rummer byen også Bauhaus-bevægelsen, der siden 1920erne har været dominerende i vores forståelse af design.

Endeligt skal vi også besøge Wittenberg hvor Martin Luther gennemførte reformationen, en af de vigtigste begivenheder i verdenshistorien og afgørende prægende for vores liv i dag.

Glæd dig til at gå på oplevelse i en del af Tyskland de færreste danskere kender, men som har præget vores kultur og historie helt afgørende.

Turen ligger i uge 42.

Pris efterår 2024: 5.000 kr.

Dagsture

I forbindelse med såkaldte undervisningsweekender tager vi ofte på kortere dagsture i nærområdet. Da vi bor så tæt på grænsen, vil det også være syd for grænsen. Det kan f.eks. være til Danevirke eller til metropolen Hamborg med sine 1.7 millioner indbyggere.

Dagsturene er inkluderet i dit højskoleophold og koster ikke ekstra. Det eneste du skal tænke på, er at medbringe dit pas.