Nina Kjærhus

Viceforstander
Nina BuchKjærhus

Nina Buch Kjærhus (f.1962) er medforstander og har læst Dansk og Psykologi på Universitetet i Aalborg og er BA. Nina Kjærhus har i årenes løb været informationsmedarbejder på Aalborg Portland Cement Fabrik, studievejleder, underviser af voksne udlændinge, og i en årrække forstander på Slagelse Sprogskole.
Nina Kjærhus har en diplomlederuddannelse i ledelse bag sig, samt en kvalitetskonsulentuddannelse i sygehussektoren.
Nina Kjærhus er en af skolens litterater. Hun underviser bl.a. i dansk og nordisk litteratur, hvor hun har særlig kærlighed for Herman Bang, Karen Blixen, Martin A. Hansen og Ida Jessen. Derudover er hun en inkarneret fan af kriminalromaner.
Nina Kjærhus er den organisatoriske leder af højskolen. Det er Nina, der sørger for, at højskolen altid er under lup med henblik på at gøre den endnu bedre. Skolen nyder også godt af Ninas sans for at være “højskolemor”. Nina er den, de fleste går til, når man har brug for det.
I sine unge dage var Nina Kjærhus en aktiv studenterpolitiker. Det mærker man stadig, når der diskuteres politik.
Nina er et omvandrende leksikon, hvad angår dansk grammatik. Hun er tosproget og mestrer det smukke alsingermål til perfektion. Nina er, som sin mand, bevidst om at være sønderjyde og dansk, samtidig med at have et stort europæisk udsyn. Sønderjyderne har altid været bekendte med tysk kultur og sprog. Sønderjylland er den eneste landsdel, hvor man både taler dansk og tysk. Det afspejler sig også hos Ninas tilgang til kultur!
Nina er altså vendt tilbage til sin hjemegn, men nu så tæt på grænsen, så at al kultur syd for grænsen er meget nemmere at nå til. Det benytter Nina sig meget af. Hun var f.eks. den første fra højskolen til at besøge Nordart – moderne kunst og altid med en barsk charme, 60 km syd for grænsen i Rendsborg. Nina er også i sit es, når den verdensberømte russiske balletscene rammer Alsion, er til store symfoniske koncerter, ser ny arkitektur eller måske nye skulpturer & malerier.
Nina har selv været en passioneret keramiker i en årrække. Dette kunstneriske gen er nok nedarvet fra hendes mor, der var kunstmaler.

Nina har været medforstander på Rønshoved siden 2001.
Hun er mor til Anne-Bjørg (f.1990) der er gymnasielærer og bosat i Flensborg, og Kaare (f.1992), der er nyuddannet teolog, bosat i Århus.

Et udvalg af Nina Kjærhus foredrag:
Mine veje i litteraturen – omkring de store europæiske forfattere
Fra Dannevirke til Dybbøl – fra min sønderjyske billedbog
Hertil utallige sangaftener – alle med udgangspunkt i højskolesangbogen

Nina underviser i: