Hans-Tyge Haarløv

Højskolelærer
Hans-Tyge Haarløv

Hans-Tyge har været højskolelærer på Rønshoved siden 2006. Han er vokset op i Sønderjylland og det har præget ham på mange måder. Blandt andet er det helt naturligt for Hans-Tyge at tale grænselandets sprog dansk, tysk (og engelsk), ligesom han forstår sønderjysk, men ikke taler det til daglig.

Som 19-årig var han selv på højskole og begyndte efterfølgende at studere og tog sig god tid til det, da han nød studietiden meget og brugte tid på både studieophold i udlandet og politisk engagement: Både ungdomspolitisk, men også som kandidat til europaparlamentsvalget i 2004, hvilket var en meget givende oplevelse. I 2005 blev han cand. mag. i historie og fransk fra Aalborg Universitet med to studieophold ved Universté Rennes II, Frankrig og Université de Liège, Belgien. Specialet i historie handlede om et nationalt mindretal i Europa, nemlig bretonerne i den franske provins Bretagne. Det er et område, som Hans-Tyge har et passioneret forhold til.

Efter endt studie arbejdede han med projektet ’Borgernes Dagsorden’, der handlede om EU’s fremtid. EU er noget, der har optaget Hans-Tyge længe, for han synes, det er dejligt med internationalt samarbejde, men samtidig er det et problem, at EU har så vanskeligt ved at legitimere sig demokratisk.

Hans-Tyge har altid været glad for at cykle, navnlig mountainbike – med den kan man komme stort set overalt, og omkring Rønshoved Højskole er der masser af flotte stier og veje.

Da Hans-Tyge gik på højskole, begyndte han at gå til kajak, hvilket han har dyrket siden – særligt på Rønshoved Højskole, hvor beliggenheden ud til Flensborg Fjord med Okseøerne er perfekt til kajak. Desuden er han også blevet meget glad for floorball (som vi kalder ’hockey’) – det er en sjov tempo-sport med plads til tekniske finesser.

Endelig er Hans-Tyge forfatter og har skrevet og udgivet bogen ’Ejderen’, som er blevet anmeldt meget flot. Sammen med forfattergruppen Alssund har han udgivet tre bøger, senest i 2020 om Genforeningen i 1920 med antologien ’Heling og deling’.

Hans-Tyge er gift og bor med kone og tre børn i lærerbolig på højskolen, så dem får du også at se.

 

Et udvalg af Hans-Tyges foredrag:

Danmark – kun til Ejderen
Sønderjyllands historie med kant på
Bretagne – myternes land