21. jul. 2024 - 27. jul. 2024

Ø-vandringer 30B

Få værelser m. eget bad
Helgoland, Als og de frisiske øer Hallig Hooge og Rømø

Ude i Vadehavet ligger enestående naturoplevelser og venter. Vi oplever på vores vandring lokalbefolkningen, der i et evigt skifte mellem ebbe og flod har formået at overleve trods de barske stormfloder. Naturligvis skal vi også på dette vandrekursus besøge den røde klippeø Helgoland, som ligger 72 km ude i Nordsøen. Øen, der majestætisk rejser sig 61 meter over havets overflade, ligesom vi også skal besøge Hallig Hooge. En særlig frisisk ø, uden diger, der derfor hvert år oversvømmes mange gange i vinteråret. Hjemme venter udvalgte spændende foredrag om den særlige sønderjyske arkitektur, om Californien og den amerikanske drøm, og herlige aftner med højskolesang og musiksaloner.

Øerne og vandreturene

  • Rømø, hvor der udover rav ikke findes een sten, idet øen er dannet af sand og klit. Danmarks 10. største ø ved den jyske vestkyst mellem Ribe og Esbjerg ligger i Vadehavet og har Europas bredeste strand. På fastlandet skal vi desuden besøge det imponerende Marsktårn samt gå på Den Svorne Vej. Ca. 12 km.
  • Hallig Hooge tilhører kategorien af tyske vadehavsøer benævnt ”halliger”. Disse flade øer ud for Nordfrieslands kyst ligger helt ubeskyttede for vejr og vind. Gårdene, kirken og andre bygninger står hævet over landskabet på de kunstige forhøjninger: Varfterne, så de lige akkurat er oven vande ved de årlige oversvømmelser af øen. Ca. 6 km
  • Helgoland står monumentalt med sin røde sandstensklippe 72 km ude i Nordsøen. Den rager 61 m op over havoverfladen og daterer sig tilbage til urtiden. 2½ times sejltur mellem sandbanker med udsigt til sæler og fugle fører os ud til denne særprægede ø. En af naturens åbenbaringer med en særdeles turbulent fortid. Den har tilhørt Danmark frem til 1807, hvor englænderne overtog den. I 1890 indgik den i en byttehandel med Tyskland. Under tysk besiddelse blev den under 1. og 2. Verdenskrig brugt som flåde- og ubådsbase. Pga. sin militærstrategiske beliggenhed forsøgte englænderne direkte at bombe øen væk i 1947. Dette lod sig heldigvis ikke gøre. Øen er 1700 m lang og 600 m bred. I højden fordeler den sig på tre plateauer: Fra det lave “Unterland” for foden af klippen, hvor byen ligger, videre ind over “Mittelland” og op til “Oberland” med de fantastiske panoramaer, fuglefjeld, klippeformationer mm. Og så har øen også en kommerciel side: Den er toldfrit område i EU. Ca. 5 km.
  • Als – Øen har stadig sin egen stærke identitet med egen dialekt og ordbog. Den har været udråbt til republik i dagene lige før afslutningen af 1. Verdenskrig, hvor marineskrædder Bruno Topf førte an i revolutionen fra cafeen ved havnepromenaden. Hovedbyen Sønderborg ligger smukt for foden af Dybbøl Banke og midt i det glinsende Alssund. Ca. 10 km.
  • Vandringer på den historiske Gendarmsti langs Flensborg Fjord ca. 8 km.

Foredrag og højskolelivet

  • Velkomstforedrag om højskolens historie og rolle i grænselandet.
  • Om Californien og den amerikanske drøm.
  • Om den særlige sønderjyske arkitektur, vores kulturarv.
  • Morgenvandringer, fællessang, udfordrende morgensamlinger og flaghejsninger.


Download program

Vælg værelsesforhold

It seems like you are visiting our website from outside Denmark.
Would you like to visit our site for english-speaking students?