16. jul. 2023 - 22. jul. 2023
Vandrekurser på Gendarmstien med Rønshoved Højskole

Gendarmstien 29B

Maritime vandreture langs Flensborg Fjord, Danmarks første europæiske kvalitetsvandrevej

Det er ingen overdrivelse at hævde, at den legendariske Gendarmsti fra Padborg til Høruphav på Als langs den betagende Flensborg Fjord hører til blandt de smukkeste vandreruter, vi har i Danmark. Den er i 2017 endda kommet på den særlige liste over europæiske kvalitetsstier – indtil videre den eneste i Danmark. Stien er en gammel grænsebevogtningssti, hvor det nu historiske Gendarmkorps bevogtede den dansk-tyske grænse fra 1920. Dagsturene vil være af en varighed på ca.12-18km pr. dag. Vi lægger ud i den maleriske Kruså tunnelådal, der ligger tæt ved den nuværende grænse og følger i Grænsegendarmernes fodspor langs den smukke Flensborg Fjord. Undervejs passerer vi flere historiske perler i den danske historie og mærker grænseegnens problematikker og paradokser på egen krop. Vi passerer Kollund Skov, der indtil for få år siden var ejet af Flensborg By. Vi går forbi Kollund Østerskov med det tidligere protestantiske nonnekloster, og Sønderhav, hvor det flensborgske borgerskab byggede store patriciervillaer. Vi passerer også Broagerland, hvorfra prøjserne beskød de danske tropper i 1864, inden vi når det danske nationalklenodie – Dybbøl Mølle. På turens sidste dag vandrer vi gennem egnens primus motor, universitetsbyen Sønderborg, der i et succesfuldt samarbejde mellem kommunen og det lokale erhvervsliv har skabt et teknologisk vækstcenter med masser af kunst og kultur. En herlig uge på gåben venter forude, hvor vi, de dage, hvor det er muligt, får frokosten bragt ud til os i naturen.

  • Vandreturene
  • Vandringer fra Kruså Tunnelådal over Den Krumme Vej og verdens mest romantiske grænseovergang – Skomagerhus i Kollund Skov. Længde i dag ca.18km.
  • Vandringer forbi bla.Cathrinesminde Teglværk, den indflydelsesrige kunstnerkoloni Egernsundmalerne på linje med Skagensmalerne. Længde i dag ca.19km.
  • Vandringer langs den romantiske kærlighedstunnel forbi brudestenen og ind i naturens skatkammer. Dagens vandring er ca.13km.                  
  • Vandring i det historiske Dybbøl med skønne udsigter mod det flot kuperede Broager Land. En dag i historiens vingesus. Længde i dag ca.16km.
  • Vandringer i dag fra Dybbølskanserne ned ad Banken med de mange mindesten fra 1864 – mod Sønderborg, over Chr. X’s bro ad den fine strandpromenade langs Sønderborg Bugt og ender i Høruphav med udsigt mod det pittoreske Kegnæs. Længde ca.15km.

Foredrag og højskolelivet

  • Et velkomstforedrag om skolen, som er vokset ud af Genforeningen, hvis virke og væsen endnu er afgørende præget af begivenhederne for hundrede år siden, samt tanker om skolens rolle i fremtiden. 
  • 1001 nats eventyr – en magisk verden.
  • Musikforedrag om Wagner – fornyer og bevarer.
  • Morgenvandringer, flaghejsning, fællessang og morgensamlinger.


Download program

Vælg værelsesforhold