Højskoleliv

Noget at leve på

Rønshoved Højskole adskiller sig fra mange andre højskoler i Danmark. Vi har fastholdt den grundtvigske tradition i hverdagen. Vi holder ikke alene højskole for at lære noget fagligt. Det er ikke tilstrækkeligt for at få et godt liv, at man er en dygtig håndværker, folkeskolelærer eller akademiker. Vi skal også have noget at leve på.  

Vi vil derfor forbavses og være forundringsparate. Livet indeholder altid nye overraskende muligheder for glæde. Og glæden kan ikke læres på samme måde som et regnestykke.

Grundtvigsk daligdag

Det alment grundtvigske afspejler sig allerede fra morgenstunden. 

Dagen begynder efter morgenmaden med morgensamling i vores foredragssal, hvor vi indleder og afslutter et lille halvtimes foredrag med en sang fra højskolesangbogen. Foredragene til morgensamlingerne afholdes af lærerne og forstanderne.

Emnerne varierer mellem politik, litteratur, religion, filosofi, livsholdninger og reflekterede betragtninger fra hverdagen. Ja, faktisk er morgensamlingerne åbne for alle seriøse emner.  

Efter morgensamlingen går vi ud til de fag, vi har valgt. Fra kl. 12.00 er der frokostbuffet. Vores køkken er i øvrigt i særklasse. Vi lever jo heller ikke af ånd alene.

Efter en lille velfortjent frokostpause begynder vores eftermiddagstimer henholdsvis kl. 13.30 og 16.00. Nogle gange vil du her opleve, at nogle af de andre lærere på skolen af bare nysgerrighed og engagement også møder op. Lærerne og forstanderne elsker nemlig at debattere og samtale med hinanden. Vi har vidt forskellige tilgange til mange ting, men vi er alle rundet af det grundtvigske.

Klokken 18.00 er der aftensmad. Her vil du opleve, at vi altid begynder måltidet med en sang, som vi har sunget siden år 1921, da højskolen blev grundlagt. Derfor skal alle elever, lærere, forstandere og familiemedlemmer komme præcis klokken 18.00 til måltidet. Det skaber en højtidelighed i intimitet, som gør, at spisesalen ikke er en kantine, men et særligt sted.

Højskole hele døgnet

Efter en lang dag med fag og aktiviteter holder Rønshoved ikke op med at være højskole. Aftenerne bliver derfor heller aldrig kedelige. Du vil altid møde mindst én af lærerne, der er klar til at diskutere, vende livets store spørgsmål eller bare spille et hurtigt spil Risk. Desuden er der aftensamlinger hver aften, hvor vi mødes og hygger os med forskellige aktiviteter. Det kan være sange fra højskolesangbogen, en volleyboldkamp eller spil fra vores store spilsamling.

Nogle aftener vil endda være ganske særlige. Her kan det være, at vi inviterer nogle danseinstruktører til at lære os at danse tango, salsa eller merengue. Eller også inviterer vi et band til at holde koncert for os, og hvor du så har mulighed for at komme tæt på musikken og de musikere, der har skabt den. Et ophold på Rønshoved Højskole vil derfor bringe dig tæt på kultur- og åndsliv og gøre opholdet særegent.