Sociologi

– Hvis din nabo var en bil

Underviser: Thue Kjærhus

Vælger du samfundsvidenskab på Rønshoved højskole, står du stærkt, hvis du vil studere statskundskab, samfundsvidenskab og psykologi. Sociologien er et vildt spændende fag inden for samfundsvidenskaberne. Du vil uundgåelig komme til at se på samfundet på en ny og overraskende måde ved mødet med sociologien.

Hvorfor mener samfundsfilosoffen og musikteoretikeren Adorno f.eks, at der er en sammenhæng mellem væmmelsen ved anvendelse af fremmedord og fascismen? Hvorfor kan det autoritære menneske ikke li’ fremmedord? Hvorfor går moralismen hånd i hånd med kapitalismen og afkristningen af samfundet? Er moralismen et gensvar på, at kristendommen mister terræn i det moderne? Er moralismen og new-age det moderne menneskes metafysik?

Hvorfor blev storbymennesket bjergtaget af den totalitære nazisme i Tyskland i 30’erne og provinsen fascineret af det småborgerlige i nazismen? Hvorfor var der iøvrigt flere kvinder, der stemte på Hitler end mænd? Hvorfor var arbejderklassen immune over for nazismen? Hvorfor var akademikerne overrepræsenteret i nazismen i forhold til deres antal i samfundet? Og hvorfor er Marx relevant for det borgerlige menneske?

Hvorfor er sønderjyderne så EU begejstret, samtidig med at de stemmer på DF? Hvorfor betragter sønderjyderne og provinsen københavnerne som yderliggående sværmere politisk? Ja, farlige for demokratiet? Og hvorfor bliver københavnerne provokeret over, at sønderjyderne og vest-sjællænderne stemte massivt på DF ved folketingsvalget? Hvorfor ser vi danskere så forskelligt på Danmark.Er det danske samfund i det hele taget så homogent som vi tror. 

Ja, hvorfor er Mazda den foretrukne bil for dem, der stemmer på Venstre? Hvorfor vælger de kulturradikale derimod de avancerede Citroen’er med luftaffjedring? Hvorfor signalerer biler, hvem du er? Hvorfor er Indremission en centrum-venstre bevægelse politisk og det grundtvigske en  national og borgerlig position? Er der en sammenhæng mellem Elbæks, Alternativets og Trumps vælgere? 

Sociologien provokerer vedtagne konventioner og fordomme. 

Derfor sker der noget særligt, når vi har sociologi. Diskussionerne breder sig fra klasselokalet til hele skolen. Der bliver diskuteret på en ny måde.