Danmarkshistorie

– Fortiden er ikke, hvad den har været

Underviser: Hans-Tyge B. T. T. Haarløv

Bor man i Danmark skal man også kende sin Danmarkshistorie. Det er afgørende for os moderne mennesker, at vi ikke er fremmede overfor vores egen kultur og historie i mødet med andre lande og kulturer. Vi forstår ikke vores samfund og vores kultur, hvis ikke vi har styr på centrale begivenheder i den spændende Danmarkshistorie. Historien giver os en række fælles referencer, som vi gerne skal kende betydningen af.

Danmarkshistorien begynder for ca. 1500 år siden. Vi bevæger os fra sagnfortællingerne ind i vikingetidens statsdannelse og omvendelse fra hedenskab til kristendommen, fra barbari til vestlig civilisation. Fra kongerigets grænse ved Ejderen og forsvaret ved Dannevirke tager vi på rejse med de danske konger på korstog i Mellemøsten og i Østersøen, hører om Margrethe I's Kalmarunion og bevæger os over Christian IV's dramatiske tid til afståelsen af Skånelandene. Herpå følger Danmarks nyere historie fra slavehandel til demokratiets indførelse i 1849, nederlaget på Dybbøl Banke i 1864 og videre frem til Den kolde krig. 

Danmarkshistorien tager ikke alene udgangspunkt i faktuelle historiske procesforløb, men har også fokus på at reflektere over, hvad der var på spil i fortiden og hvilke perspektiver, det kan have for os i dag.