Latin

Underviser: Jimmi Ekløv

AMOR VINCIT OMNIA

(Kærligheden overvinder alt)

Latin er både et sprogfag og et kulturfag. Derfor handler det ikke kun om sproget, men også om at komme ind i den latinske og romerske kultur. Teksternes indhold er lige så vigtige som sproget. Gennem teksterne får vi indblik i, hvad romerne tænkte om emner, der også er relevante i dag. Når vi læser latinske tekster på originalsproget, står vi pludselig ansigt til ansigt med de gamle romere – deres mytologi, livsformer og historie.  Vi kommer også i kontakt med den periode i Europas historie, hvor latin var det internationale sprog, som engelsk er det i dag.

I latin vil vi lære et sprog, der stadig lever indirekte videre i de europæiske sprog og tanker. Vi vil møde mennesker, der gennem deres tanker og tale ændrede verden og dermed har haft indflydelse på vores kultur i dag. 

Kernestoffet er: Lettere latinske originaltekster fra perioden før ca. 150 e.kr, romersk historie og samfundsforhold, latinsk formlære og syntaks samt endelig latin i de andre europæiske sprog.

Senere i forløbet vil vi stifte bekendskab med klassiske latinske tekster om f.eks. politik, retorik, mytologi, religion, lyrik og satire.